fbpx

Kazimierz Albin overleden – een van de eerste gevangenen in Auschwitz

Kazimierz Albin overleden - een van de eerste gevangenen in Auschwitz

In Nederland wordt Auschwitz vooral geassocieerd met de centrale rol die het kamp speelde in de holocaust. Het was echter vanaf 1940 tot het einde van de oorlog ook een concentratiekamp met tegenstanders van het naziregime. Kazimierz Albin kwam met het eerste transport aan in het kamp en kreeg het nummer 118. De toen 17-jarige Albin is nu overleden als laatste overlevende van dit eerste transport. Hij zou op 30 augustus 97 worden.

Alle gevangenen werden aan het werk gezet, bijvoorbeeld bij de bouw van het twee grote kamp Birkenau, of Auschwitz II of in de fabriek van IG Farben. Zo werkte Albin ondermeer in de kampkeuken. Zoals in het recent verschenen boek - Vrijwillig naar Auschwitz - over Witold Pilecki is te lezen verhoogde dit soort baantjes de kans op overleving.

Albin nummer 118

Het bericht op VRT.be beweert dat Albin het nummer 118 op zijn arm getatoeëerd had. Afgaande op het bovengenoemde boek is dit niet waarschijnlijk. De eerste gevangenen werden inderdaad genummerd maar droegen dit nummer alleen op de kleding. Vermoedelijk droeg hij dus een rode driehoek (politieke gevangene) met daarop de P van Polen en daaronder het nummer 118. Meer over deze merktekens op wikipedia.

Albin ontsnapt in 1943 waarna hij zich aansloot bij het verzet. Na de oorlog adviseerde Albin de Poolse overheid over het behoud van het kamp.

Foto Albin via Auschwitz.org.pl

Voor meer informatie over Pilecki, lees het artikel 'Van wie is Witold Pilecki?' of lees het boek 'Vrijwillig naar Auschwitz'. Review volgt nog, boek is onder andere te bestellen bij bol.com.

Reacties zijn gesloten.