Sterspeler Robert Lewandowski: Stem van de kinderen

bron foto: Glos Dzieci

bron foto: Glos Dzieci

"Er valt een bom en ik ben bang dat ik niet meer met mijn buurjongen kan voetballen", kort samengevat spreekt stervoetballer Robert Lewandowski deze woorden. Het is niet zijn ervaring, maar die van Mustafa, één van de kinderen uit Syrië waarvoor Lewandowski, als ambassadeur van Unicef, aandacht vraagt in een video.

Deze video (die u hier in het Pools kan bekijken) maakt onderdeel uit van een gezamenlijke campagne van de EU en Unicef  'GŁOS DZIECI', Kinderstem waarmee Lewandowski zich mengt in het debat in Polen over de opvang van vluchtelingen.

Boegbeeld Lewandowski

Gegeven de maatschappelijke discussie over de opvang van vluchtelingen die, net als in Nederland, ook in Polen plaatsvindt, is de bijdrage van zo'n boegbeeld belangrijk. Lewandowski geniet als voetballer een sterrenstatus die recent nog eens versterkt werd toen hij in een Bundesligawedstrijd binnen negen minuten 5 keer scoorde (voor Bayern München) en daarmee meerdere records brak.

Debat over vluchtelingen in Polen

Hoewel Polen afgelopen week op Europees niveau mee instemde met de verdeling van de vluchtelingen over Europa was het ook een van de Midden Europeese landen die lang weerstand boden. Mede vanwege de publieke opinie die zeer verdeeld was waarbij tegenstanders het meeste geluid leken te maken.

Homogene samenleving

Verklaring voor deze tegenstand worden gezocht in de angst voor het onbekende. Sinds de Tweede Wereldoorlog is de voorheen pluriforme Poolse gemeenschap uniform. Men heeft nagenoeg geen ervaring met immigranten van buiten Europa en weinig alledaags contact met mensen met andere dan blanke huidskleur of katholiek geloof.

In het licht van het sterke katholieke karakter van het land was in deze discussie de oproep van de paus op zeer interessant te noemen. Hij adviseerde dat iedere parochie in Europa één gezinnen zou moeten opnemen. In Polen, met zo'n 10.000 parochies zou dit een zeer substantieel aantal vluchtelingen betekenen.

Missie Robert Lewandowski

Nu mengt Lewandowski zich in het debat door zijn stem te verlenen aan Syrische kinderen. Onderstaande video vertelt het verhaal van deze campagne:

De doelpunten

Voor de voetballiefhebbers hieronder een video van 10 minuten met daarin alle vijf de doelpunten van Lewandowski:

Reacties zijn gesloten.