Onafhankelijkheidsdag Polen ontsierd door extremisten en neonazi’s

In mei schreven we een artikel over de wijze waarop rechts extremisme in Polen nationale symbolen gebruikt, of moeten we zeggen misbruikt. Zo drukken ze ook de laatste jaren hun stempel op onafhankelijkheidsdag. Zo ook afgelopen editie wat op veel (kritische berichtgeving kon rekenen in de internationale pers. Ook Jenne Jan Holtland schreef hierover in de Volkskrant op 12 november.

In aanvulling op onderstaande berichtgeving van Jenne Jan is het goed om te vermelden dat de Poolse president Duda zich inmiddels wel heeft uitgelaten over de geuitte teksten. Hij heeft uitgesproken dat 'Pools zijn' geen sprake is van ras maar van betrokkenheid bij het land.

Onafhankelijkheidsdag Polen ontsierd door extremisten en neonazi's

De mars van de onafhankelijkheid

Zeker zestigduizend Polen zijn zaterdag in Warschau de straat op gegaan om de Poolse onafhankelijkheid te vieren. Onder hen waren ook enkele duizenden betogers van neonazistische of fascistische signatuur. Met fakkels en vuurwerk trokken ze zaterdag door het centrum, leuzen hanterend als 'Europa zal wit zijn', 'schoon bloed' en 'Wij willen God.'

Neonazi's uit Slowakije en Hongarije namen zaterdag deel, en er gingen uitnodigingen naar Roberto Fiore (Forza Nuova, Italië) en Tommy Robinson (voormalig English Defence League). De komst van de Amerikaanse alt-rightleider Richard Spencer ging niet door omdat de Poolse regering hem niet het land in wilde hebben. Op een spandoek stond zaterdag de tekst: 'Bidden voor een islamitische Holocaust.' Vrouwen die de mars van de extremisten wilden tegenhouden, kregen trappen.

Polen heeft een zeer ruim demonstratierecht. Pressiegroep Nigdy Wiecej ('Nooit weer') dringt sinds 2010 aan op het intrekken van de demonstratievergunning voor organisaties zoals ONR. Het stadsbestuur van Warschau (onder controle van het centristische Burgerplatform) heeft daar tot nu toe nooit gehoor aan gegeven, omdat de aanvraag voor de mars aan de regels voldoet. De viceminister van Justitie zei zondag wel dat de leuzen die geroepen werden, strafbaar zijn.

TVP, de tv-zender die als luidspreker voor de PiS-regering fungeert, sprak van een 'geweldige patriottische mars' met 'veteranen en gezinnen met kinderen, vol liefde voor Polen.'

Reacties zijn gesloten.