fbpx

BNN Trippers bezoekt Polen

BNN Trippers bezoekt Polen

In het programma BNN Trippers maakt BNN reportages over alles wat jongeren in het buitenland bezighoudt. Jan Versteegh, Tim Hofman, Geraldine Kemper en Linda Hakeboom gaan hiervoor de hele wereld over.

Tim bezoekt Polen waar het rechts-extremisme steeds meer de kop opsteekt. Ieder jaar trekt er een intimiderende mars door de hoofdstad waarbij vooral moslims en gays het moeten ontgelden.

Gebruik van symbolen

Wat opvalt in deze beelden is dat deze groepen zich symbolen toe eigenen die daarmee een andere connotatie krijgen. Neem de 'gewone' wit-rode nationale vlag. Dat wordt in dit soort bijeenkomsten opeens een nationalistisch symbool.

Ook is te zien dat ze armbanden dragen met daarop wat lijkt op de samensmelting van een 'P' en een anker, Kotwica. Het symbool van het binnenlandse leger dat in verzet kwam tegen de Duitser begon als 'Pomścimy Wawer'. 'We wreken Wawer', de plaats van een van de eerste massaslachtingen onder de Poolse bevolking door de Nazi Duitsland. Uiteindelijk het heeft de betekenis gekregen 'Polska Walcząca'. Polen vecht. Een symbool dus van vrijheidstrijders die vochten tegen onderdrukking. Het wringt dat nu wordt toegeeigend door een toch als extreem rechts te classificeren groep die qua gedachten goed misschien meer gemeen heeft met de Nazi's dan de vrjiheidsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog.

Misschien moet de titel boven deze paragraaf dan ook wel zijn 'Misbruik van symbolen'.

Een verdieping op dit onderwerp is te lezen in het artikel van Pieter van Os 'Van wie is Witold Pilecki?'

 

Bij dit bericht de promo van het programma. De hele aflevering met daarin Polen is terug te zien via de site van NPO.

 

Reacties zijn gesloten.