Kleine Fiat 126p ook elektrisch

Kleine Fiat 126p ook elektrisch

Iedereen die voor, of kort na de val van het communisme in Polen is geweest kent hem. De kleine, iconische, Fiat 126p. Deze hoekige opvolger van de Fiat 500 werd van begin af aan in de jaren zeventig in Polen in licentie gebouwd en was daarmee een veel voorkomende auto in het straatbeeld. De productie van de 'Maluch' heeft nog doorgelopen tot 2000.

Spot

Natuurlijk is zo'n hoekig klein autootje snel het onderwerp van spot. Zo was er het grapje dat de auto achterruitverwarming kreeg zodat je geen koude handen kreeg bij het duwen. 's Zomers zag je ze rond rijden met geopende achterklep om de achterin liggende, luchtgekoelde motor voldoende koeling te geven. En om de auto te repareren had je "genoeg aan een hamer en een paperclip". Ondanks die spot was deze robuuste auto voor veel Polen de gezinsauto en pasten er vier volwassenen in en ging in de bageruimte voorin ook nog het nodig mee.

Kult

Zoals wel vaker met dit soort objecten is het autootje nu kult geworden vergelijkbaar met de Trabant uit Duitsland. Zo kan je bijvoorbeeld in de hoofdstad Warschau nu rondritjes maken in de kleine 126p maar ook in de grotere Fiat 125.

Veel van de Maluchs die nu nog rond rijden zijn hobby auto's geworden. Er zullen er nog maar weinig echt in gebruik zijn als 'de gezinsauto'.

Elektrische auto

Drie liefhebbers uit Łódź hebben de pruttelende 650cc motor vervangen voor een elektrische aandrijving. Doordat deze motor minder ruimte inneemt dan de bezinevariant ontstaat achterin zelfs een kofferbakje. De bezinedop is vervangen voor een laadstekker voor auto's en de auto is ook op te laden aan het gewone stroomnet. De bagageruimte voorin wordt nu in beslag genomen door aan accupakket wat de auto een bereik van 100 kilometer geeft bji een topsnelheid van 90 kilometer per uur. Niet dat de auto veel sneller ging met de benzinemotor.

De verbouwing kostte de liefhebber zo'n 25.000 PLN (zo'n 6.000 Euro) aan onderdelen die ze importeerden uit China. Daarvan was 15.000 PLN voor het accupakket.

De trotse bezitters hebben op een autoshow de makers van Topgear erin laten rijden en een van hen heeft de auto gesierd met zijn handtekening.

Bekijk de reportage over dit bijzondere autootje op de site van Dzień Dobry TVN. Uit die rapportage komt ook de bij dit artikel gebruikt 'still', de afbeelding.

Overigens zijn zij niet de enige die op dit idee zijn gekomen. Op Youtube is bijvoorbeeld nog een filmpje te vinden van een liefhebber in Gdańsk die zijn Maluch heeft omgebouwd (deel 1 en deel 2).

Reacties zijn gesloten.