Medemenselijkheid – Spreek je uit met empathie voor de ander

Medemenselijkheid

Vrijdagavond was het 5 mei-concert. Ahmad Joudeh, een Syrische vluchteling, danst in vrijheid op Imagine van John Lennon.

Even later in het programma zongen Dennis Kroon (een Nederlandse militair die op verschillende uitzendingen is geweest) en de Oekraïense Maria Kvitka in Kyiv een duet met ‘So Strong’ van Labri Siffre:

“The higher you build your barriers
The taller I become
The further you take my rights away
The faster I will run
You can deny me
You can decide to turn your face away
No matter, 'cause there's

Something inside so strong
I know that I can make it
Though you're doing me wrong, so wrong
You thought that my pride was gone
Oh no, something inside so strong
Oh, something inside so strong”

De tekst en muziek zorgen iedere keer weer voor een golf van emotie. Wat een welvaart dat we hier in Nederland deze vrijheid hebben. Een vrijheid waarin veel gezegd kan en mag worden.

Spreek je uit

Soms wordt er echter iets gezegd waardoor je de noodzaak voelt in actie te komen. Dat was voor ons ongeveer 10 jaar geleden de reden om te starten met ‘Polen in Beeld’. Wij wilden andere, onderbelichte aspecten van de Poolse cultuur en geschiedenis onder de aandacht brengen vanuit de rotsvaste overtuiging dat als je meer van de ander weet, je ook meer van de ander begrijpt (ook al hoef je het dan niet met de ander eens te zijn).

In al die jaren hebben we in de breedte bericht en ja, misschien is in de onderwerp of woordkeuze een politieke voorkeur te lezen maar dan altijd met ruimte voor nuance of tegengeluid. Dit is dan ook een reden dat we de meeste reacties onder onze posts op sociale media (Facebook, Instagram en Twitter) laten staan ook als die ingaan tegen alles waar wij voor willen staan. Reageren doen we niet (of zelden) direct omdat we het daarmee alleen maar meer gewicht geven. Maar laat ons hier onderstrepen dat reacties gespeend van medemenselijkheid of vervuld van (extreem) nationalisme niet passen bij waar wij met ons initiatief voor willen staan.

Vrijheid (van meningsuiting) is een groot goed maar is begrensd als het conflicteert met medemenselijkheid.

Foto bij dit bericht zijn kegels van het monument op de Waalsdorpervlakte

Reacties zijn gesloten.