fbpx

Bronisław Chromy

Bronisław Chromy

Het is vandaag goede vrijdag, de dag in het kerkelijke jaar waarbij christenen stil staan bij de kruisiging van Jezus. Een scene die natuurlijk menig kunstenaar heeft geïnspireerd en natuurlijk is in iedere katholieke kerk in Polen ook een crucifix te vinden. Wij belichten vandaag een werk van Bronisław Chromy.

Kruisbeeld

Bij dit artikel een niet alle daagse vormgegeven kruisbeeld, van de hand van Bronisław Chromy (1925 – 2017). Dit kruisbeeld is te vinden in de Kościół Matki Bożej Królowej Polski (Kerk van de Moeder Gods, Koningin van Polen) ook wel Arka Pana (Ark van de Heer) genoemd in Nowa Huta, Kraków. Het beeld heet „Ukrzyżowanie. Z życia do życia” (Kruisiging. Van leven naar leven).

De kerk

De kerk kwam tot stand onder het communisme in de modelwijk voor de arbeiders van de nabijgelegen complex hoogovens. Nadat een bouwvergunning was ingetrokken hield de Aartsbisschop van Krakau, Karol Wojtyła, met regelmaat diensten op de plek in de open lucht. Uiteindelijk werd een bouwvergunning verstrekt in 1965. De kerk werd ingewijd in 1977. Karol Wojtyła is bij de meest Nederlanders beter bekend als Paus Johannes Paulus II.

Ander werk van Chromy

Draak

Als u al in eens in Kraków bent geweest is de kans groot dat u kennis heeft gemaakt met het werk van Bronisław Chromy. De vuurspuwende draak aan de voet van het kasteel Wawel is ook van zijn hand.

Hond

Opvallend is ook het beeld van de hond Dżok. De hond bleef wachten op zijn baasje op de plaats waar zijn baasje overleed. Dat duurde een jaar totdat de hond meeging met een nieuw baasje.

Naast beelden maakte Chromy ook schilderijen en grafisch werk. In Kraków is nog een galerie met zijn werk te vinden.

Foto via Wikimedia Commons.

Reacties zijn gesloten.