Poolse Poster

Vanaf de jaren vijftig tot in de jaren tachtig combineerde de Poolse Poster School de esthetiek van de schilderkunst met de eenvoud van de poster. Daarmee ontwikkelde het een eigen karakteristieke stijl in een combinatie van schilderkunst, vormgeving en kleurgebruik, individuele persoonlijkheid, humor en fantasie. Het onderscheid tussen ontwerper en kunstenaar vervaagde.

Affiches van de Poolse Poster School hebben de internationale ontwikkeling van grafisch ontwerp in de affichekunst aanzienlijk beïnvloed. Hun belangrijkste bijdrage ligt in het gebruik van de kracht van suggestie door slimme toespelingen. Met behulp van sterke en levendige kleuren uit volkskunst combineren ze gedrukte slagzinnen, vaak met de hand geschreven, met populaire symbolen, om een beknopte, inventieve metafoor te creëren. Als een mengvorm van woorden en afbeeldingen creëerden deze posters een zekere esthetische spanning.

Via Culture.pl maakt u kennis met 18 belangrijke ontwerpers en zijn ook veel voorbeelden te bekijken.

'Vertalingen' van posters

Waar tegenwoordig filmposters internationaal niet veel van elkaar verschillen, werden in het verleden lokale versies gemaakt. Zo ook in Polen. Zo maakte Jacek Staniszewski bijvoorbeeld deze versie van Easy Rider:

Zelf Poolse posters aan de muur?

Bovenstaande poster en nog andere varianten van bekende films door Staniszewski - met onder andere The Shining, The Deer Hunter, Taxi Driver - zijn te bestellen via de site PolishPoster.com. Ze bezorgen ook in Nederland.

De posters van Wrocław en Warszawa afgebeeld bij dit artikel komen uit de serie Plakat Polska en zijn gemaakt door Ryszard Kaja. In de serie Plakat Polska zijn van veel Poolse steden en streken posters te vinden. Misschien een goed aandenken aan een city trip of vakantie?

Naast deze serie en de al besproken filmposters zijn er posters van muzieksterren zoals David Bowie en Miles Davis, tentoonstellingen en opera en theater.

Reacties zijn gesloten.