Retrospectief werk vader en dochter Kurtycz in Mexicaanse Ambassade

Retrospectief werk vader en dochter Kurtycz in Mexicaanse Ambassade

Onder de titel 'Graphic Dialogues: a retrospective of Anna and Marcos Kurtycz' organiseert de Mexicaanse ambassade en tentoonstelling in Den Haag. Reden voor ons om hier aandacht te te besteden? Marcos Kurtycs (1934-1996) is een van oorsprong Poolse kunstenaar die zich in 1968 in Mexico vestigde. Zijn dochter Anna Kurtycz (1970-2019) overleed op jong leeftijd in Nederland, in Den Haag.

Marcos Kurtycz

Marcos wordt geboren als Jan Kurtycz in Pielgrzymowice, zo'n 50 kilometer ten zuiden van Katowice, op 21 maart 1934. Vanaf 1968 werkt hij tot aan zijn dood op 13 maart 1996 in Mexico waar experimenteerde met grafisch ontwerp en performance kunst.

Zijn kunstwerken waren vaak complexe combinaties van performance kunst samenbracht met grafische ontwerpelementen, waaronder foto's, tekeningen, kaarten, wasvormen, stempels, brieven, muzieknotatie en zelfs bijlen en explosieven. Kurtycz staat bekend om zijn gebruik van druktechnieken in zijn grafische kunstwerken.

Met zijn werk inspireerde hij lokale kunstenaars en daagde hij kunstinstellingen uit verder te kijken dan de traditionele opvattingen over wat kunst is.

Anna Kurtycz

Dochter Anna was als grafisch kunstenaar gespecialiseerd in houtsnijwerk. Ze was de oudste dochter van Marcos en woonde het grootste deel van haar jeugd in Guadalajara, Mexico. Daarna zwierf zuit, zo promoveerde ze aan Universiteit van Parijs en werkte als correspondent voor het Mexicaanse tijdschrift El Occidental, terwijl ze een carrière als grafisch kunstenaar nastreefde. Anna woonde en werkte in Afrika, in Ghana en Benin, van 2008 tot 2015. Daar creëerde ze tentoonstellingen, kunstprojecten en drukworkshops voor volwassenen en kinderen. Haar werk met grafische en grafische kunst werd gesponsord door NGO's en lokale organisaties.

Haar werk is tentoongesteld in Benin, Ghana, Canada, Frankrijk, Mexico, Nederland, de Verenigde Staten en in Spanje. Ze vormde sinds 2009 een artistiek koppel met de Nederlandse kunstenaar RUDEK (Ruud van der Helm) waarbij ze samenwerkten onder de vlag van Studio Kurtycz. Anna stierf in 2019 in Den Haag, Nederland.

De expositie

De opening van de tentoonstelling is op 12 maart van 19:00-21:00 en staat als evenement op Facebook. Daarna is de expositie te zien tot 30 april.

Het adres van de ambassade is:
Nassauplein 28
2585EC 's-Gravenhage
De ambassade is open op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 uur.

Informatie over kunstenaars via Wikipedia (Eng). Afbeelding: Getting ready (Kojo) (2010) Anna Kurtycz. 30 x 40 cm bron Studio Kurtucz.

 

Reacties zijn gesloten.