fbpx

Tentoonstelling tekeningen Marian Kołodziej: “Labyrinten. Geheugenprints.”

Tentoonstelling tekeningen Marian Kołodziej: "Labyrinten. Geheugenprints."

Op vrijdag 7 september wordt in Oorlogsmuseum Gdynia in Axel (Zeeuws-Vlaanderen) een tentoonstelling geopend met tekeningen van kunstenaar Marian Kołodziej (1921-2009). De tentoonstelling was eerder te zien in Hellevoetsluis.

Kołodziej was een van de eerste gevangen in het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Hij overleefde dit, en enkele andere kampen, maar vermeed het onderwerp lange tijd.

Negatieven van het geheugen

Naar aanleiding van de woorden van de Poolse dichter Zbigniew Herbert “Je overleefde niet alleen om te leven. Je hebt nog maar weinig tijd en er moet een getuigenis afgelegd worden.” ontstond op latere leeftijd het kunstwerk „Klisze pamięci – labirynty”.

Het kostte de kunstenaar meer dan 15 jaar om het te maken. Het kunstwerk is te zien in Harmęże een paar kilometer van het voormalige nazi-concentratiekamp.

In het Engels heeft het werk de titel "Negatives of Memory. Labyrinths". Onderstaande video is voorzien van ondertitels:

Onderstaande video is een trailer van een documentaire met muziek van onder andere pianist Marek Zebrowski:

Tentoonstelling in Axel

De tentoonstelling wordt geopend op 7 september door de chargé d ‘affaires a.i. van de Ambassade van de Republiek Polen Katarzyna Banaszkiewicz samen met Jan Lonink de burgermeester van de gemeente Terneuzen en de wethouder Frank van Hulle.

Het Oorlogsmuseum Gdynia is gevestigd aan:

Tweede Verkorting 3
4571 RG Axel (Zeeland)
Tel: 0114-650657

Het museum is geopend van mei tot en met september op iedere eerste zaterdag van de maand. De toegang is gratis. U bent op die dagen welkom van 13:00 uur tot 17:00 uur. Van oktober tot en met april is het museum enkel op afspraak te bezoeken.

Reacties zijn gesloten.