fbpx

Borderland wint ECF Princess Margriet Award for Culture

Borderland wint ECF Princess Margriet Award for Culture

De Poolse organisatie 'Borderland' is één van de twee laureaten van de tiende ECF Princess Margriet Award for Culture en wint daarmee een geldprijs van 25.000 Euro. De prijs wordt op 16 mei uitgereikt. De andere winnaar is Forensic Architecture, een multidisciplinary research group van de Goldsmiths University in London.

Over European Cultural Foundation

De European Cultural Foundation, ECF is een onafhankelijk en op impact gerichte stichting. Ze heeft tot doel om burgerinitiatieven rond kunst en cultuur te ondersteunen. De ECF doet dit vanuit de visie dat cultuur van onschatbare waarde is voor een 'positieve toekomst' van Europa. Het schept ruimte om de begrijpen hoe we samen kunnen leven, indentiteit leren begrijpen zodat we ons thuis voelen. Het ECF wil werken aan Europa als een open, inclusieve en democratische omgeving

De award

De award is in 2008 in het leven geroepen ter ere van de stichtings voormalige voorzitter, HKH Prinses Margriet. Een warm pleitbezorger van de rol van cultuur in het tot stand brengen van een democratie in Europa. De award kwam mede tot stand dankzij bijdragen van de Ministeries van OC&W en Buitenlandse Zaken.

2018 brengt de tiende verjaardag van de award en dit jaar overbrugt de award met de twee winnaars het continent van het oosten van Polen tot London. De award wordt uitgereikt op 16 mei in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Iedere laureaat krijgt een geldbedrag van € 25.000.

Over Borderland

Borderland is zowel een stichting als een lokaal centrum voor culturele ontmoetingen.

De Borderland Stichting (Pogranicze ) is opgericht in mei 1990, nog geen jaar na de val van het communisme in Polen in 1989. De onafhankelijke, niet gouvernementele organisatie houdt zich afzijdig van politieke en economische activiteiten.

Alle activiteiten hebben tot doel om de ethos van de grensregio te propageren, bruggen te bouwen tussen mensen van verschillende religies, etniciteit en culturen.

De stichting is een samenwerking van verschillende cultuur liefhebbers vanuit verschillende plaatsen in Polen. Deze samenwerking dateert al vanuit midden jaren tachtig. In 2003 werd de 'Society of the Borderland Foundation Friends' opgericht. Een in de VS geregistreerde organisatie. De activiteiten worden gefinancierd met beurzen van verschillende instanties en private donaties. De stichting werkt nauw samen met het 'Center Borderland of Arts, Cultures and Nations', het lokale culturele centrum.

De ´Grensregio´

Het culturele centrum en de thuisbasis van de stichting is een 'dwór'  (een traditioneel landhuis) in Krasnogruda vlak bij Sejny, in het noordoosten van Polen, tegen de grens met Litouwen. Deze Sejny-Suwałki grensregio van Polen ligt ver van de grote steden met hun musea en touristische atracties. De regio is vormgegeven door culturele diversiteit maar heeft te maken gehad met ethnische delingen.

Borderland brengt de cultuur tot leven die verdwenen is met een diversiteit aan activiteiten zoals tentoonstellingen en (jeugd) theater. Ook heeft de organisatie een internationaal bekend Klezmer orkest, de muzikale traditie van de Ashkenazi Joden in Oost Europa en een uitgeverij. Borderland organiseert workshops en symposia over multi-culturele dialoog voor verschillende doelgroepen wereldwijd.

Deze activiteiten leggen contact tussen levende cultuur en het rijke erfgoed, slaat bruggen tussen generaties, talen, wereldbeschouwingen, beroepsgroepen en ervaringen. Daarmee dragen ze bij aan een cultuur van solidariteit voor de toekomst.

Maak kennis met activiteiten via het YouTubekanaal van de organisatie, bijvoorbeeld met het Klezmerorkest (die op 15 mei optreden in Amsterdam) of download publicaties in PDF zoals de hierboven genoemde 'Dialogue Borderland':

Deze tekst is gebaseerd op de informatie van ECF in combinatie met informatie van de website van Borderland.

Reacties zijn gesloten.