De film Ida van Paweł Pawlikowski valt in de prijzen

IDA from Opus Film on Vimeo.

Op 13 december werden in Riga (Letland) voor de 27ste keer de Europese filmprijzen toegekend. De film Ida van Paweł Pawlikowski heeft maar liefst vijf prijzen in de wacht gesleept en werd daarmee de grootste winnaar.

Meerdere prijzen voor Ida

Naast de publieksprijs won Ida de prijs voor de beste film. Paweł Pawlikowski (My Summer of Love (2004), La Femme du Vème (2011)) werd door de European Film Academy onderscheiden met de prijs voor de beste regie en scenario, Łukasz Żal en Ryszard Lenczewski kregen de prijs voor het beste camerawerk.

Onlangs werd de film door de critici uit Los Angeles en New York gekozen tot de beste buitenlandse/niet-Engelstalige film en Agata Kulesza (Rose (2011) ) tot de beste actrice. Eerder was Ida te zien op talrijke filmfestivals, onder andere op het International Filmfestival in Rotterdam en BFI London Film Festival. De film werd vertoond in de bioscopen wereldwijd en trok alleen in Frankrijk en de VS al in totaal ruim een miljoen toeschouwers.

Het verhaal van Ida

ida1_stillDe film Ida speelt zich af in de jaren zestig in Polen en vertelt een verhaal van een als wees in een klooster opgegroeide novice Ida. Voordat de jonge vrouw haar beloftes aflegt, neemt ze op advies van de moeder-overste contact op met haar enige familielid, tante Wanda, een gevreesde stalinistische rechter.

Samen gaan ze terug naar de geboorteplaats van Ida en duiken ze in hun complexe familiegeschiedenis. Beide, “de hoer en het heilig boontje” zoals Wanda zichzelf en haar nichtje typeert, proberen ze met hun tragische verleden in het reine te komen, ieder op haar eigen manier.

De recensenten over Ida

De internationale, veelal Engelstalige pers, had het over een “eerily beautiful road movie” (the Guardian), over een “perfect, immaculate, miraculous masterwork” (Telegraph), een “film masterpiece” (New Yorker), “pure cinematic storytelling at its best” (Irish Times) en een “exquisitely rendered political drama” (Washington Post).

“Ida overtuigt in alle registers (...)”, schreef de Volkskrant over de film en prees het formidable spel van Agata Trzebuchowska (Ida) en Agata Kulesza (Wanda) die “de grote verschillen tussen hun personages uitspelen (...) zonder dat de relatie tussen Ida en Wanda te karikaturaal of symbolisch wordt.”

“Vanaf scène één kruipt de eerste film (...) onder de huid”, stelde de recensent van de Filmkrant vast en loofde de “fotografische beelden met prachtig Vermeer-zijlicht” waaruit deze “oogverblindend mooi geschoten” film bestaat. Ook de NRC benadrukte Pawlikowski’s “fantastische visuele stijl” maar betoog vooral waardering voor de uitwerking van het belangwekkende thema.

ida_still_09De New York Times noemde Ida “a breathtakingly concise film (…) with a clear, simple narrative line” en ging treffend op het onderwerp van de film in: “…within its relatively brief duration and its narrow black-and-white frames, the movie somehow contains a cosmos of guilt, violence and pain. Its intimate drama unfolds at the crossroads where the Catholic, Jewish and Communist strains of Poland’s endlessly and bitterly contested national identity intersect.”

Ook in Polen werd de film goed ontvangen en wordt beschouwd als een waardevolle bijdrage aan de maatschappelijke discussie over het recente verleden en de Pools-Joodse verhoudingen. Een zeer interessante polemiek over Ida en het antisemitisme is in het Pools te lezen in Krytyka Polityczna en Gazeta Wyborcza.

Zowel het publiek als critici zijn het er over eens dat de film van Pawlikowski een van de beste en belangrijkste Poolse films uit de laatste decennia is.

De BAFTA

Op 8 februari was de uitreiking van de BAFTA, de award van de British Academy of Film and Television Arts. Ida was genomineerd in de categorieën 'cinematografie' en 'niet Engelstalige film'. In deze laatste categorie wist de film ook daadwerkelijk deze 'Britse Oscar' te winnen.

De Oscar voor Ida

Ook de prestigieuze Academy Award, beter bekend als de Oscar, weet de film in de wacht te slepen voor 'Beste buitenlandse film'.

In de uitzending van De Wereld Draait Door, de dag na de Oscaruitreiking zegt Gijs Scholten van Aschat over de film (zie fragment, aan het eind rond 11:30): "Ik vind het wel mooi dat Ida gewonnen heeft. Prachtige Poolse film, zwart wit."

Zowel Ida als ook de eerdere film My Summer of Love van Pawlikowski zijn op DVD verkrijgbaar. Bij dit bericht staat de officiële film trailer van site van de film en het beeldmateriaal betreft stills van de film welke te vinden zijn op de site.

Ida in Trouw Letter en Geest klein

Reacties zijn gesloten.