Ontwerp voor nieuwe busstation Lublin

Ontwerp voor nieuwe busstation Lublin

D+M Architects heeft voor het nieuw te bouwen busstation van Lublin twee ontwerpen gemaakt. Beide ontwerpen maken gebruik van het concept waarin het eigenlijke gebouw overvleugeld wordt door een extra constructie. In het meest uitgebreide ontwerp is dit extra dak toegankelijk voor bezoekers en bevat een daktuin.

De belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerpbureau waren het ontwikkelen van de publieke ruimte, een groene impuls in dit deel van de stad en recht doen aan de cultuur van de stad en regio. Het bureau wil een vriendelijke en open ruimte waar details, belichting en groene accenten een prettige sfeer creëren.

Duurzaam ontwerp

De extra schil van dit ´boxin box´ concept heeft niet alleen esthetische waarde. Het helpt ook in het terugdringen van de energiekosten.

Bij beide ontwerpen vormt duurzaamheid een uitgangspunt door bijvoorbeeld slim ontwerp, het gebruik van innovatieve materialen zoals transparant beton en groene schermen gevuld met algen. Deze laatste voorkomen oververhitting en produceren thermische energie.

Het station

Het busstation biedt plaats aan 86 bushaltes, een ondergrondse garage met 185 parkeerplaatsen en 6 taxistandplaatsen. De kleinere variant aan 74 bushaltes, 178 parkeerplaatsen en 8 taxistandplaatsen. Het busstation is bedoelt voor zowel langeafstand, regio en lokale busdiensten als ook de ´minibussen´. Deze laatste zijn in Nederland onbekend maar dit zijn vaak regionale busdiensten met, zoals de naam al zegt, kleinere bussen op minder drukke routes naar bijvoorbeeld kleinere dorpen in de regio.

Naast deze OV-functie wordt in het station ook de 'VVV' gehuisvest en in beide ontwerpen krijgt een betonnen muur een informatie rol in de vorm van een kaart van de stad of met informatie over de regio.

Op korte termijn krijgen de architecten de exacte eisen van het stadsbestuur voor dit OV knooppunt dat in de buurt van het station gaat komen. Op basis hiervan wordt het concept komend jaar verder uitgewerkt.

D + M Architects is een zusterbedrijf van Tremend, het bureau dat tekende voor de ontwikkeling van het nieuwe treinstation van Łódź Fabryczna.

Bron tekst en afbeeldingen New Polish Design

Reacties zijn gesloten.