Agnieszka Holland verzorgt op 26 en 27 januari de Vrijheidslezing

Agnieszka Holland verzorgt op 26 en 27 januari de Vrijheidslezing

In een samenwerking organiseren debatcentrum De Balie en IFFR de Vrijheidslezing. Dit jaar verzorgt de bekende regisseur Agnieszka Holland de lezing. De lezing is op zaterdag 26 januari om 19:00 in Hilton Le Jardin en op zondag 27 januari om 20:00 bij De Balie. In haar lezing richt Agnieszka Holland zich op de prangende vragen waar Europa in kunst en politiek nu voor staat.

In Amsterdam is aansluitend op haar lezing nog een gesprek met Jenne Jan Holtland en filosofe Alicja Gescinska

Agnieszka Holland

Agnieszka Holland is voorzitter van de European Film Academy. Ze leerde het filmvak in Tsjecho-Slowakije in de late jaren zestig. Terug in Polen werkte ze als assistent van bekende regisseurs zoals Krzysztof Zanussi en Andrzej Wajda.

Sinds haar debuut in 1973 maakte ze doorgaans politiek geëngageerd werk, zowel in Europa als Amerika. In haar films verbeeldde ze dramatische episodes uit de Europese geschiedenis. Denk aan het voor een Oscar genomineerde Europa Europa (1990) en In Darkness (2011).

Van recenter datum is de mini-serie Buring Bush over de zelfverbranding van Jan Palach. Dit was een protest tegen de communistische onderdrukking in Tsjecho-Slowakije (zie trailer bij dit bericht). Deze gebeurtenis kreeg weer actualiteitswaarde met de zelfverbranding van de 'gewone grijze man' in Warschau in oktober 2017, Piotr Szczęsny. Hier reageerd Agnieszka Holland publiekelijk op omdat de politieke motieven van Piotr Szczęsny werden verzwegen.

In haar recente televisieserie 1983 op Netfilx toont ze dat ook nu, in haar eigen woorden, "autoritarisme nog altijd niet verdwenen is uit Europa". De serie heeft als uitgangspunt dat het communisme nog aan de macht is in Polen.

Filmografie

Een aantal andere titels die een belletje kunnen doen rinkelen zijn The Secret Garden, Washington Square en House of Cards waarvoor ze een paar aflevering regisseerde. Voor een compleet overzicht van haar filmografie kijk op Culture.pl.

De Freedom Lecture is een initiatief van De Balie en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media en het vfonds.

 

Reacties zijn gesloten.