Poolse inbreng op IFFR

Van 23 januari tot en met 2 februari vindt in Rotterdam het internationale filmfestival plaats, IFFR. Wij bladerden door het programma en filterden daaruit het Poolse aanbod. Mochten we nog wat hebben gemist, laat het ons weten?

Vrijheidslezing

Het was al eerder te lezen op onze site, Agnieszka Holland verzorgt op zaterdag de vrijheidslezing op IFFR. Een dag later in de herhaling in De Balie in Amsterdam.

Details op de site van IFFR.

Hear my cry

Deze productie uit 1991 werd in het najaar van 2017 met de zelfverbranding van 'de gewone grijze man' weer actueel. Deze film gat over de zelfverbranding van Ryszard Siwiec op een Poolse feestdag in september 1968. Een onderwerp wat ook dicht bij Agnieszka Holland staat, ze maakt de miniserie Burning Bush over de zelfverbranding van Palach datzelfde jaar.

Lees ook het mooie artikel De vrijheid lief boven alles.

Details op de site van IFFR.

Passenger

Nog een film uit het 'archief' is de film Passenger uit 1963.

Liza en Walter steken de Atlantische Oceaan over op een lijnschip. Walter weet niet dat Liza bij de SS zat en als bewaker in Auschwitz werkte. Maar Marta, die ook op het schip zit, weet het wel – omdat zij als gevangene in Auschwitz door Liza is mishandeld.

De film laat de grens tussen documentair essay en fictie vervagen. Een boeiende benadering voor een film over echte en valse herinneringen.

Details op de IFFR site.

Revisited

Deze film uit 2009 is van de hand van de Poolse meester Zanussi. De hoofdpersoon Stefan nog uit Serce na dłoni (2008) moet als therapie in gesprek met anderen over de zin van het leven. De personen die hij treft zijn karakters uit eerdere films van Zanussi, gespeeld door de acteurs van toen waardoor ook beelden uit deze eerdere films gebruikt worden.

Details op de IFFR site.

Monument

Van recente makelij is Monument. Een groep stagiairs in een hotel. Geen naam, alleen een nummer en terwijl de groep zich tijdens de toegewezen werkzaamheden beweegt door groen verlichte gangen en verlaten ruimtes, wordt tijd steeds diffuser en de sfeer onheilspellender. Wat is hier aan de hand?

Gemaakt door Jagoda Szelc met indrukwekkende acteerwerk, temeer omdat het bijna allemaal studenten van de toneelschool zijn.

Details op de IFFR site.

Acid Rain

Een korte animatie (26 min) die net zo goed kracht ontleed aan zijn sound design. Een verhaal over een liefde met een duister randje.

ACID RAIN trailer from Tomek Popakul on Vimeo.

Details op de IFFR site.

Symphony of the Ursus Factory

Met behulp van de oud werknemers maakte Jaśmina Wójcik een bijzonder document in de restanten van de voormalige Ursus tractor fabriek.

Details op de IFFR site.

Reacties zijn gesloten.