Symphony of the Ursus Factory op ICAF 2020

Symphony of the Ursus Factory op ICAF 2020

Van 25 maart tot 29 maart wordt in Theater Zuidplein in Rotterdam het International Community Arts Festival gehouden. Een aantal dagen waarin 'in de gemeenschap gewortelde kunstprojecten' worden gepresenteerd en de betrokken kunstenaars. Een programma waarbinnen de film Symphony of the Ursus Factory perfect past. De maakster is community kunstenaar, activist en filmregisseur Jaśmina Wójcik. Ze werkt meer dan 8 jaar samen met voormalige Ursus arbeiders aan verschillende kunstprojecten in en over de Ursus fabriek, waar deze film er een van is.

De fabriek

Ooit bestreek de Ursus fabriek in Polen, opgericht in 1893, 170 hectare, waren er 20.000 werknemers in dienst en werden er 100 tractors per dag geproduceerd. De fabriek sloot na 110 jaar in 2003. Met productieaantallen zoals 400.000 van het type de Ursus C-330 is het niet verwonderlijk dat, vooral in de oostelijke plattelandsgebieden, deze tractors nog 'in het wild' te zien zijn zoals op de foto bij dit bericht. Onderaan dit bericht een foto van de fabriek uit de jaren 70.

De Ursus-gemeenschap

Ursus was niet alleen maar een fabriek in de westelijke buitenwijken van de hoofdstad Warszawa. De fabriek vormde een hechte gemeenschap van arbeidskrachten die samen lief en leed deelden. Na de sluiting van de fabriek zijn de gebouwen verlaten en vervallen tot ruïnes (zie foto onderaan dit bericht). In de film vertelt de maakster via oud-werknemers het verhaal van vervlogen tijden, en is een ode aan de hoogtijdagen van Ursus. In de loop van de film wordt een symfonie van mechanische geluiden en bewegingen opgebouwd door oud-werknemers van de fabriek.

De screening is op donderdag 26 maart om 20:45 en een kaartje kost maar 5€! Bestel ze op de site van ICAF.

De film maakte in 2019 onderdeel uit van het programma van IFFR.

De aankondiging voor de film in het Pools voor Poolstalig publiek in (de omgeving van) Rotterdam. Voor Nederlanders: De film is Engels ondertiteld.

Foto's van de fabriek (bron Wikipedia)

De succesvolle C330 serie bij de fabriek in de jaren 70.

De vervallen fabrieksgebouwen.

 

Reacties zijn gesloten.