Andere foto’s van ‘Czas Apokalipsy’ van Staat van beleg in Polen

Andere foto's van 'Czas Apokalipsy' van Staat van beleg in Polen

Misschien wel het bekendste beeld van de Staat van beleg, die op 13 december 1981 werd afgekondigd, is de foto van Chris Niedenthal Deze foto toont een pantservoertuig voor de bioscoop (Moskwa) Moskou in Warschau met de film 'Czas Apokalipsy' (Apocalypse Now) groot aangekondigd op de gevel.

Naar nu blijkt was Niedenthal niet de enige die dit bijzondere beeld opviel en vastlegde op de gevoelige plaat. De amateur fotograaf Ireneusz Piotrowski maakt vergelijkbare foto's. Deze en andere beelden uit die periode schonk hij aan het archief van Europejskiego Centrum Solidarności (ECS).

Czas Apokalipsy

Op de site van de stad Gdańsk beschrijft de toen 25-jarige fotograaf zelf hoe hij beide foto's maakte. Hij zegt over deze foto: "Er was een onmiddellijke associatie met "Heart of Darkness" van Joseph Conrad, wiens boeken ik al op jonge leeftijd had gelezen." De film Apocalypse Now is geïnspireerd op deze roman.

De eerste foto (boven dit bericht) maakte hij uit een rijdende tram met een Zenit 80 camera van Russische makelij. Hierbij hield een kennis de deur open. De andere passagier keken doelbewust weg als een collectieve verzetsdaad. Een dag later ging hij terug voor een betere opname, nu vanuit een trappenhuis in een tegenovergelegen appartementencomplex nummer 12 aan Puławska. Dit beeld lijkt sterk op de kleurenopname van Niedenthal.

De bioscoop is vandaag de dag niet meer te vinden want het gebouw werd in 1996 afgebroken.

Dezelfde locatie vanaf straatniveau (via google maps). De flat rechts is nagenoeg hetzelfde gebleven:

Camera als een tank

De fotograaf werkte in Warschau Wytwórni Filmów Dokumentalnych i Fabularnych (documentarie en filmstudio) maar was meerdere keren in Gdańsk in die tijd. Onder andere voor een interview met Lech Wałęsa die de enorme filmcamera vergeleek met een tank.


Een ander boegbeeld van de oppositie die Piotrowski fotografeerde was Tadeusz Mazowiecki. Hij werd na de val van het communisme de eerste vrij gekozen premier van Polen.

Alle foto's zijn van Ireneusz Piotrowski via de site Gdańsk.pl.

Reacties zijn gesloten.