Tomek Kaczor genomineerd voor World Press Photo

Tomek Kaczor genomineerd voor World Press Photo

De Poolse freelance fotograag Tomek Kaczor is met zijn foto 'Awakening' een van de genomineerden voor de prestigieuze World Press Photo.

Toevoeging 16 april: Helaas ging Tomek niet met de hoofdprijs aan de haal maar haalde hij wel de eerste prijs in de categorie portret.

Het beeld

Op de foto is Ewa te zien. Dit 15-jarig Armeense meisje ontwaakte uit een toestand van katatonie veroorzaakt door het Resignation Syndrome. Ze zit in een rolstoel, geflankeerd door haar ouders, in een opvangcentrum voor vluchtelingen in Podkowa Leśna, Polen.

Resignation Syndrome (RS) maakt patiënten passief, immobiel, stom, niet in staat om te eten en te drinken, incontinent en niet ontvankelijk voor fysieke stimulus. Het treft psychologisch getraumatiseerde kinderen te midden van langdurige asielprocessen en lijkt het meest voor te komen bij Roma- en Yazidi-kinderen, evenals kinderen uit de Balkan.

Het werd voor het eerst opgemerkt eind jaren negentig en werd vermoedelijk beperkt tot Zweden, hoewel er sindsdien gevallen zijn gemeld in het detentiecentrum voor offshore-vluchtelingen dat wordt beheerd door de Australische regering in Nauru. Remissie en geleidelijke terugkeer naar normaal functioneren vindt plaats nadat de levensomstandigheden zijn verbeterd.

Ewa werd getroffen door RS tijdens de asielprocedure van haar familie in Zweden en deportatie naar Polen dreigde. Het land van eerste aankomst als vluchteling in de EU. Ze vreesden teruggestuurd te worden naar Armenië. Het gezin werd ondanks de ziekte van Ewa naar Polen gedeporteerd, maar ze herstelde acht maanden nadat ze waren aangekomen.

De foto werd gepubliceerd in Duży Format, een wekelijks magazine van Gazeta Wyborcza.

Over Kaczor

Tomasz Kaczor werkt al meer dan 12 jaar als freelance fotograaf en is daarnaast ook als docent en fotografie-instructeur. Hij woont en werkt in Warschau.

Hij is mede-oprichter en fotograaf van Magazyn Kontakt, een tijdschrift dat schrijft over uitsluiting, minderheidsrechten en sociale rechtvaardigheid. Hij is ook lid van Towarzystwo Krajoznawcze Krajobraz, een NGO die zich inzet voor bewust toerisme, natuur en lokale geschiedenis.

Reacties zijn gesloten.