Ideeën voor de cadeaumaand

Ideeën voor de cadeaumaand

December is de traditioneel de cadeaumaand. Dit kan gaan om cadeautjes voor in de zak van Sinterklaas of voor onder de kerstboom. Als u dit weekend de stand in gaat of online gaat schoppen bieden wij u graag wat inspiratie.

Voor de kinderen

Waar is Malo?

De Poolse auteur en illustrator Maria Dek woont en werkt in Białowieża, te midden van het oudste bos van Europa. De onontdekte wereld van de natuur is het hoofdthema in haar boeken. Maria gebruikt de traditionele techniek van aquarel om haar originele, grappige en expressieve illustraties te maken. Haar boek Waar is Malo  gaat over een egoïstische spitsmuis wiens ondeugende gedrag de dieren om hem heen, inclusief hemzelf, treft. De illustraties uit het boek zijn geselecteerd voor Ilustrarte 2018.

Bestel bij bol.com.

Boeken voor volwassenen

De koning

Op onze website vindt u een interview met de vertaalster Charlotte Pothuizen van dit spannende boek over Warschau in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. De koning is een visueel sterke roman geschreven door Szczepan Twardoch. Op Goodreads een mooie review.

Bestel direct bij bol.com

Een zomer in Venetië

Ook dit boek van is Wlodzimierz Odojewski door Charlotte Pothuizen vertaald en verscheen afgelopen jaar. De negen jarige Marek wil graag op vakantie naar Venetië maar de zomer van 1939 pakt anders uit.

Bestel direct bij bol.com

Harten heer

Dit boek van Hanna Kral (vertaald door Karol Lesman) verschijnt op drie december.

Bestel direct bij bol.com

Roest

Zomer 2002. De zevenjarige Szymon speelt met zijn vriendje bij het spoor en heeft geen idee dat zijn leven voorgoed zal veranderen: bij thuiskomst blijken zijn ouders bij een auto-ongeluk te zijn omgekomen. Toska, zijn excentrieke grootmoeder, vangt hem liefdevol op. Maar in Chojny, waar ze woont, is iedereen getekend door de Tweede Wereldoorlog.

Dit boek van Jakub Malecki is ook vertaald door Karol Lesman. Roest is een in een heldere stijl met prikkelende wendingen geschreven roman over het leven en het voorbijgaan van de tijd.

Bestel bij bol.com.

Liever dier dan mens

Het fascinerende verhaal, opgetekend door Pieter van Os, van een Joods meisje uit Polen dat de oorlog onder andere overleeft in het gezin van fanatieke nazi's.

Het meisje en de geleerde

Gerdien Verschoor volgt twee schilderijen van Rembrand ts en vertelt en passant het verhaal van een Poolse adellijke familie. Een interessante inkijk in de geschiedenis van Polen in de twintigste eeuw.

Held zonder vaderland

Miriam Guensberg vertelt het verhaal van haar vader die streed voor de vrijheid van Nederland maar zelf niet terug kon keren naar zijn vaderland.

Nobelprijs winnend: Olga Tokarczuk

Afgelopen jaar werd de Nobelprijs voor de literatuur toegekend aan de Poolse schrijfster Olga Tokarczuk. meest recent verscheen De Jacobsboeken en haar eerdere titel De rustelozen kreeg de The Man Booker International Prize 2018.

CD's

Muziek wordt steeds meer online geluisterd maar voor de liefhebbers van CD's of zelfs vinyl is er ook nog genoeg te vinden wat echt in te pakken is.

Melancholia

De Poolse sopraan, die in Den haag studeerde, Aldona Bartnik nam met de Nederlander Maurice Lammerts Van Bueren de CD Melancholia op.

Earth Particles

Het nieuwe album van de samenwerking tussen Leszek Możdżer & Holland Baroque laat nog even op zich wachten dus wijze we nog op de CD van vorig jaar Earth Particles

Wasilewski trio

Afgelopen jaar waren we in Nederland te horen en ook komend jaar kunt u weer live van dit trio genieten. Wilt u niet tot februari wachten? Bestel dan een van CD's of vinyl van dit trio via bol.com.

Jelonek

Vorige week schreven we nog over de ontmoeting tussen klassieke muziek en heavy metal op het album van de Poolse Jelonek. De CD's zijn te krijgen bij Amazon.de.

Kerstmuziek van

Wilt u genieten van Poolse kerstliedjes? Dat kan met de CD Dzisiaj Z Betleyem van de Poolse zangers Anna Maria Jopek. Natuurlijk kunnen we ook andere CD's van haar aanbevelen. Bekijk de op bol.com beschikbare albums.

Films op DVD

Wilt u liever een avondje films kijken? Ook dan hebben we aan aantal tips voor u.

Another Day of Life

Deze prachtige combinatie tussen documentaire en animatie gaat over de Poolse schrijver Ryszard Kapuściński en zijn ervaringen in Angola in 1975.

We schreven een review en interviewden de Poolse maker. U bestelt de film bij bol.com. Daar zijn ook nog veel boeken van Ryszard Kapuściński te bestellen.

Cold War

Van deze aangrijpende zwart film is nu ook de DVD te krijgen bij bol.com. Onze recensie vindt u hier.

After Image

Afgelopen jaar organiseerden wij een filmvertoning van After Image in het Gemeentemuseum in Den Haag. Heeft u dit gemist of wilt u de film nog een keer terugkijken? Deze film van Wajda (in het Pools Powidoki) kunt u bestellen bij Amazon.de met Engelse ondertitels.

Nina

Na twintig jaar zit het huwelijk van Nina en Wojtek op een dood spoor, deels omdat ze geen kinderen kunnen krijgen. Als ze een jonge vrouw, Magda, leren kennen, proberen ze haar over te halen draagmoeder te worden van hun kind, maar de situatie wordt ingewikkeld als Nina zich plotseling tot Magda voelt aangetrokken. Deze film won de VPRO Big Screen Award op IFFR en is nu ook te krijgen op DVD bij bol.com.

Europa, Europa

Een film uit de oude doos die nog steeds op DVD te krijgen is: Europa Europa van Agnieszka Holland. Waarom? Het verhaal over Salomon Perel vertoont gelijkenissen met de hoofdpersoon uit Liever dier dan mens.

Foto boven het bericht via Pixabay

 

Reacties zijn gesloten.