Brandpunt: Oorlog in het oerbos

Brandpunt: Oorlog in het oerbos

Fotograaf Sacha de Boer bezoekt het laatste oerbos in Europa op de oostgrens van Polen. Het bos wordt bedreigt doordat de Poolse regering kap toestaat. Het argument voor deze kap is de bestrijding van een kever, de letterzetter, die dennen verzwakt met zijn vreetlust. Zoals in eerdere rapportages terug is te lezen hebben natuurbeschermers een andere opvatting: Het gaat om geld dat verdiend wordt met de houtkap.

De Poolse natuurfotograaf Adam Wajrak in de reportage gaat zelfs nog verder: Door de letterzetter krijgt het bos een natuurlijke kans om te verjongen en het dode hout van omgevallen bomen speelt daarbij een belangrijk rol.

Ook de Nederlandse ecoloog Dries Kuijper, die al tien jaar onderzoek doet in het gebied,  bevestigt dit beeld. Hij schets hoe omgevallen bomen een schuilplaats bieden aan wolven waardoor ander groot wild, zoals edelherten, daar uit de buurt blijven. Hierdoor krijgen jonge boompje de kans uit te groeien.

Cover van Boek 'Wilki' van fotograaf Wajrak

Deze invloed van de wolf op landschapsontwikkeling illustreert Brandpunt op hun site met een mooie reportage over de wolf in Yellowstone in de VS.

Deze houtkap is de ogen van de EU ook illegaal. Zowel de EU als UNESCO (het bos is werelderfgoed) hebben de regering dan ook herhaaldelijk opgeroepen de houtkap te stoppen.

De reportage is hier terug te kijken bij Uitzending gemist.

Reacties zijn gesloten.