fbpx

Opnieuw een clash tussen milieubeweging en regering in Polen

Opnieuw een clash tussen milieubeweging en regering in Polen

Na de eerdere tegenstellingen over de houtkap in het oerbos staan de regering en milieubeweging nu opnieuw tegenover elkaar. Deze keer over een maatregelen om de Afrikaanse varkenspest onder controle te krijgen, namelijk het afschieten van 200.000 wilde zwijnen.

Wat is het probleem?

De varkensindustrie in Polen heeft te kampen met de Afrikaanse varkenspest. De ziekte is dodelijk voor varkens maar levert geen bedreiging op de voor de volksgezondheid. De ziekte verspreid zich onder andere door direct contact tussen dieren maar ook via insecten zoals teken of via vlees. Zo kan het virus maanden overleven in bevroren vlees volgens dit bericht in de The Guardian.

Bij ontdekking volgen quarantaine en het ruimen van de veestapel. Omdat het ook via vlees verspreid ligt een boycot van de export ook voor de hand. Om die reden zou Wit-Rusland enige tijd geleden een uitbraak hebben verzwegen.

Onderstaande figuur uit The Guardian laat de verspreiding zien in het achterliggende jaar:

Maatregelen tegen verspreiding

Volgens milieubewegingen is het belangrijkste in de strijd tegen de verspreiding goede sanitaire maatregelen op de varkenshouderijen. Deze kosten geld en in de politieke (verkiezings)strijd om de steun van de varkensindustrie kiest de Poolse regering voor de aanval op het wilde zwijn. Er worden beloningen uitgegeven voor het afschieten van zwijnen.

De Poolse jagersorganisatie claimt dat sinds april van 2018 als 168.000 zwijnen zijn afgeschoten en de regering roept nu op om nog eens 200.000 zwijnen af te schieten. Inclusief jonge biggetjes en zwangere zeugen.

Volgens de milieubeweging zijn deze maatregelen niet doeltreffend of zelfs contra productief. Door de bejaging kan migratie van zwijnen opgang komen wat de verspreiding alleen maar in de hand werkt en volgens een expert in de Volkskrant kan het bloed dat na afschieten achter blijft en de bewegingen van jagers ook nog bijdragen aan verspreiding.

Verder betekenen dit soort aantallen nagenoeg de uitroeiing van de soort wat een gigantische impact heeft op het ecosysteem aldus deskundigen in britste krant The Guardian.

De vraag is overigens of de zwijnen überhaupt de oorzaak zijn van de verspreiding. Zo refereert De Volkskrant aan onderzoek van de Poolse Academie voor Wetenschappen. Zij concluderen dat geen enkele wetenschappelijke studie een correlatie tussen de zwijnenconcentraties en de verspreiding van Afrikaanse varkenspest heeft aangetoond.

Steun uit onverwachte hoek

Er is in de maatschappij veel weerstand tegen het massaal afschieten van de wilde zwijnen. Er zijn protesten en op Facebook zijn veel profielfoto's getooid met een wild zwijn (zie foto bij dit bericht).

De milieubeweging krijgt nu ook steun uit onverwachte hoek. Zelf jagers stuit dit afschieten tegen de borst zo bericht De Volkskrant.

Een van de jagers schreef een open brief in de Poolse krant Wyborcza die ook op sociale media veel bijval kreeg: "Iemand die ziek is in zijn hoofd heeft bedacht dat alle zwijnen moeten worden doodgeschoten, inclusief drachtige zeugen. Ik doe een beroep op al mijn collega’s om niet deel te nemen aan dit bloedbad."

 

 

2 Responses

  1. I cannot belive the scale of manipulation in this article. The autor is obliged to present the case from all main points of view. Here I see the manipulation of facts, I would be naive to think that was not intended.
  2. I do not need to ask why you don't publish the comments. I understant,my opinion stand in disagreement with yours :(