fbpx

Donderdag ‘Poolse’ dag op ESNS

Januari is de maand van EuroSonicNoorderSlag (ESNS), het showcase-festival voor popmuziek. Hier proberen acts zich in de picture te spelen voor deals en festivaloptredens. Dit jaar is het festival volledig online en er zijn vier Poolse acts van de partij. Via de site 3fm.nl/ESNS worden van woensdag tot en met zaterdag korte livestreams van bijna tweehonderd bandjes uit heel Europa uitgezonden, op vier kanalen. Drie van de vier maken hun opwachting op donderdagavond. De vierde act is vrijdags te zien, en te horen natuurlijk.

Donderdag 14 januari

LOR - Folk

Tijdstip: 20:15 - 20:30 op kanaal 3

Ondanks hun jonge leeftijd, ESNS zet de vier dames weg als teenagers, postte ze zelf eind vorig jaar op Facebook een bericht over hun zesde verjaardag. Ze zijn dus niet van gisteren. Hun debuutalbum Lowlight kwam uit in 2019 met 15 tracks en vorig jaar volgde een EP, Sunlight met maar liefst ook weer 7 tracks met als rode draad de zon.

Onderstaande vrolijke stopmotionclip is van de EP, de tweede clip met Matches is van het debuutalbum. Met deze beelden uit de Poolse natuur is de typering 'Folk' ook makkelijker te plaatsen. Toch zijn ze meer dan dat en maken ze toegankelijke singer/songwriter muziek.

Meer op ESNS site

JAVVA - Rock | Afrobeat

Tijdstip: 20:45 - 21:00 op kanaal 3

De Volkskrant schrijft over deze editie dat de bands weliswaar uit de oude wereld (Europa) komen maar dat er genoeg invloed van buiten is:

Inmiddels vinden er, door migratie en mondialisering dankzij moderne media, voortdurend wederzijdse kruisbestuivingen plaats. Een nieuwe cultuur kan nu net zo goed van de nieuwe wereld naar de oude komen. Hiphop, aan de overkant geboren, is een exoot die aan deze kant van de Atlantische Oceaan overal wortel heeft geschoten. Zelfs in landen die nauwelijks een immigratietraditie hebben, zie je dergelijke ontwikkelingen. Een Poolse band die aan afrobeat doet: Javva. 

De Volkskrant: Van afrobeat uit Polen tot Thaise funk uit Kroatië: Europese muziek is grenzeloos

Javva bestaat uit vijf Poolse muzikanten die hun inspiratie halen uit Afrika. In hun debuutablum Balance of Decay (2019) gaat over de verschillende crisissen waarin de wereld verkeerd zoals de klimaatcrisis. De dansritmes en melodieën worden vermengd met bittere teksten die verschillende alledaagse problemen en de algemene malaise van de moderne mensheid uitdragen.

Meer op ESNS site

Fleshworld - Black Metal | Post-Rock | Screamo | Sludge

Tijdstip: 22:05 - 22:20 op kanaal 4

Hoewel hun stream later op de avond valt, hoeft u niet bang te zijn dat u in slaap valt. De zanger burlt er op los als een edelhert in de bronst en dat dan ondersteund door een muur aan geluid van de ander vier bandleden.

Fleshworld levert onaangename noisy en melodieuze sludgy post-hardcore, die nostalgie, spijt en ongemak oproept.

Meer op ESNS site

De titel van hun nieuwste album is 'The Essence Has Changed, But The Details Remain'. Nu ben ik niet gewend om naar dit soort muziek te luisteren maar ik heb toch meer het gevoel bij de verschillende nummers dat de essentie gelijk is gebleven en dat details veranderd zijn.

Vrijdag 15 januari

EABS - Jazz

Tijdstip: 22:40 - 22:55

Deze jazzformatie combineert traditionele jazz met andere genres. Behalve dat ze 'om zich heen kijken' naar andere muziekvormen kijken ze ook nadrukkelijk terug in de geschiedenis van de muziek. Hun nieuwste album heet Discipline of Sun Ra en bevat zeven composities geschreven door de Sun Ra (meer op Wikipedia) tussen 1957-1979 die sextet EABS bewerkte. Ook de titels van de voorgaande albums Slavic spirit (2019) en Repetitions (Letters to Krzysztof Komeda) waarvan in 2018 en live versie verscheen wijzen op hun achtergrond. Voluitgeschreven staat EABS voor Electro Acoustic Beat Sessions wat ook een aardige indicatie geeft van we u kan verwachten van de band.

„With “Repetitions (Letters to Krzysztof Komeda)” the band have made a great introduction, press play and enjoy."

Twistedsoul

Meer op ESN site

Reacties zijn gesloten.