fbpx

Leszek Możdżer in Nederland

Bron Mozdzer.comDe Poolse (jazz)pianist en componist Leszek Możdżer treedt drie keer op in Nederland samen met het Nederlandse gezelschap Holland Baroque. Możdżer schreef speciaal voor deze samenwerking nieuw werk. Lees hier meer over deze bijzondere musicus, de samenwerking met Holland Baroque en hoe u vrijkaarten kan winnen!

Over Leszek Możdżer

De in 1971 geboren en klassiek geschoolde pianist en componist Leszek Możdżer wordt gezien als Polens belangrijkste hedendaagse (jazz)pianist. Hij werd bekend met de jazzband “Miłość” (Pools voor “liefde”) en maakte deel uit van de Zbigniew Namysłowski Quartet. Sinds 1991 wordt hij onderscheiden met talrijke muziekprijzen.

Leszek Możdżer speelt ook regelmatig als 'sessiemuzikant' mee op soundtracks en niet alleen van Poolse componisten zoals Preisner of Kaczmarek.

Możdżer schuwt de samenwerking met anderen niet. Hij werkt samen niet alleen met Poolse artiesten zoals zangeres Anna Maria Jopek, jazztrompettist en -componist Tomasz Stańko en jazzmuzikant Michał Urbaniak maar treedt vaak op samen met buitenlandse musici, zoals Pat Metheny en Joe Lovano. De samenwerking met de Zweedse contrabassist Lars Danielsson (site) en de uit Israël afkomstige percussionist Zohar Fresco (site) is één die hij regelmatig opzoekt en die reeds enkele platen heeft opgeleverd.

mozdzer-danielsson-fresco-leszek-mozdzer-photo-by-octavian-tudirut-5

Over Holland Baroque

Het ensemble Holland Baroque, volgens hun website, " ...weet met zijn producties een breed publiek te overtuigen van de flexibiliteit en de vitaliteit van (barok)muziek. Holland Baroque belicht Vivaldi vanuit Japans perspectief, verbindt Reinbert de Leeuw met Bach en laat horen hoe slagwerkers de hartslag van de barok bepalen. Een rode draad door de programmering is de samenwerking met andere ensembles en solisten, waarmee Holland Baroque oude muziek in het hier en nu plaatst."

Op dit moment treedt het ensemble samen met de Nederlandse trompettist Erik Vloeimans waarvan in Podium Witteman een impressie te horen was. Hierop volgt de samenwerking met Leszek Możdżer.

De piano reist mee

Gevraagd naar de samenwerking vertellen Judith en Tineke Steenbrink van Holland Baroque:

We kwamen Leszek Mozdzer op het spoor via zijn cd ‘Pasodoble’. De muziek op dat album is poëtisch en heeft een vederlichte klank. Het is jazz, maar er zijn zoveel overeenkomsten te horen met barokmuziek, dat we enorm nieuwsgierig werden naar deze fantastische musicus. Voor Holland Baroque vroegen we hem nieuwe stukken te schrijven.

Het is erg spannend als je een iemand vraagt iets te schrijven: het liefst zou je willen dat hij schrijft waar je zelf al vaag een voorstelling van hebt.
Maar vrijheid geven aan een componist is heel belangrijk, Niemand kan iets maken op commando. We gaven hem een carte blanche.
Natuurlijk zijn we een aantal keren naar Polen afgereisd om Leszek te ontmoeten. Die ontmoetingen waren wonderlijk.
Voor het project met Holland Baroque wilde hij graag een paar dingen: zijn eigen piano meenemen uit Polen. En op een bijzondere toonhoogte spelen, namelijk 430. Dus dat gaan we doen. De piano reist mee.

De genoemde CD 'Pasodoble'  is opgenomen met Lars Danielsson.

De concerten

De concerten in Nederland zijn op:

Bovenstaande links gaan naar de pagina's waar u direct kaarten kunt bestellen.

Naast de concerten in Nederland is nog een vierde concert in Boedapest op 16 februari.

Onze Facebookactie

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u aanwezig zijn bij een van deze concerten dan kunt u natuurlijk kaarten bestellen. Ook is het mogelijk vrijkaarten te winnen via onze facebookactie.

Ga naar onze Facebookpagina. De actie loopt van 14 januari tot en met 4 februari.

De tekst van Facebook (vanaf 14 januari!)

Vrijkaarten voor concert Leszek Możdżer met Holland Baroque!

Op 11, 12 en 17 februari treedt de Poolse Jazz Musicus Leszek Możdżer op samen met het Nederlandse Ensemble Holland Baroque.

Jij kan daarbij zijn! Natuurlijk door kaarten te kopen maar in samenwerking met Holland Baroque en de theaters mogen we meerdere setjes van 2 vrijkaarten weggeven voor het concert TivoliVredenburg op zaterdag 11 februari en Stadsgehoorzaal Leiden op zondag 12 februari.

Wat moet je doen om kans te maken op deze vrijkaarten?

  1. Deel dit bericht op Facebook op je eigen tijdslijn
  2. Schrijf daarbij met wie je het concert wilt bijwonen en natuurlijk tag deze persoon als die ook Facebook gebruikt
  3. Vermeld naar welk concert je wilt gaan: TivoliVredenburg of Stadsgehoorzaal Leiden
  4. Verzamel zo veel mogelijk likes op jouw eigen bericht!

Heb jij de meeste likes verzameld als reactie op het gedeelde bericht? Dan krijg jij de vrijkaarten. Heb je net zo veel likes als iemand anders maar was jij eerder met het plaatsen van je reactie? Dan krijg jij als eerste de vrijkaarten!

De actie loopt tot 4 februari waarna we de winnaars informeren.

Lees op onze site meer over Leszek Możdżer of ga naar Leszek Możdżer Oficjalny Profil

Geniet van de muziek online

Natuurlijk is de muziek van Możdżer ook online te beluisteren. Hij heeft zijn eigen website, inclusief een compleet overzicht van zijn oeuvre, Youtube kanaal.  Ook zijn de albums te beluisteren via Spotify bijvoorbeeld het album 'Pasodoble' met Danielsson:

Slechts een beperkt deel van zijn oeuvre is verkrijgbaar via webshops in Nederland zoals bijvoorbeeld bol.com (zie een paar voorbeelden hieronder). Meer kunt u bestellen via de wel in Nederland bezorgende Amazon.com en  Amazon.de.

leszek-mozdzer-3-788x800

 

Reacties zijn gesloten.