Marcin Wasilewski Trio in Nederland op 9 en 10 februari

In 2021 verscheen het nieuwe album En Attendant van het Marcin Wasilewski Trio. Het succesnummer op dit album is Riders on the Storm met ruim 2 miljoen stream op Spotify (hun 'cover' Diamonds and Pearls heeft over de 10 miljoen streams). Op 9 en 10 februari hebben liefhebbers de kans om ze live te beluisteren in Bimhuis Amsterdam en LantarenVenster Rotterdam.

Het Trio

Het uit Polen afkomstige pianotrio begon als vaste begeleidingsband van de Poolse trompettist Tomasz Stanko, die in juli 2018 overleed. Vanaf 2005 verschijnen hun albums bij het jazzlabel ECM Records. Altijd met muziek die wordt gekenmerkt door een relaxte en organische sfeer. Het trio bestaat uit Marcin Wasilewski (piano), Sławomir Kurkiewicz (contrabas) en Michał Miśkiewicz (drums).

Written In Music omschreef het werk op het nieuwste album als ‘het Marcin Wasilewski Trio op hun prachtigst. Weergaloos spel vermengd met avontuur en vol in emoties. We hebben er dan tien jaar* op moeten wachten maar echt alles wat dit trio tot één van belangrijkste pianotrio’s binnen de wereldwijde jazz maakt is op En attendant weer optimaal te vinden. Absoluut majestueus.’

*) in de achterliggende tien jaar verschenen nog wel albums, waaronder een live album

Getriggerd door een concertopname van Keith Jarrett op zijn dertiende besluit Marcin om jazzpianist te worden. Met twee vrienden richt hij een pianotrio op en wordt vrijwel meteen ontdekt door de legendarische Poolse trompettist Tomasz Stańko. Als Simple Acoustic Trio maken ze vlieguren en met Stańko brengt het drietal een aantal prachtige albums uit op het befaamde ECM label.

Sinds 2005 nemen ze hun eigen albums op te beginnen Trio. Op hun tweede album January staat de veel gestreamde Diamonds and Pearls van Prince. Behalve prince en veel eigen werk spelen ze ook Krysztof Komeda, Herbie Hancock en nu dus ook The Doors.

Het trio wordt gerekend tot een van de beste en meest hechte hedendaagse jazzensembles, en is inmiddels tot ver buiten de eigen landsgrenzen bekend. Hun jarenlange samenwerking zorgt ervoor dat het gezelschap als een organisme fungeert met de piano van Wasilewski als aandrijving.

De concerten

In februari geeft het trio twee concerten. Klik op de link voor meer informatie:

Luister het album En attendant op Spotify

Foto's via site Wasilewski Trio, fotograaf Andrzej Łazarz

Reacties zijn gesloten.