fbpx

Maciej Obara Quartet – Three Crowns

Maciej Obara Quartet - Three Crowns

Een half Pools, half Noors kwartet levert met hun derde album een ingetogen en van tijd tot tijd melancholisch album af. Vaak beginnen de nummers vanuit een rustige opbouw van de piano (Dominik Wania) totdat de alt-saxofoon van de naamgever van het kwartet  Maciej Obara de lijn overpakt. Eens op gang ontstaat een stuwende mix van de de vier instrumenten van het kwartet. En ze nemen de tijd hiervoor met stukken van zeven tot zelfs bijna tien minuten pure swingende jazz die niet verveeld.

Zelf zegt Obara op zijn site over het ablum: "Named for the Trzy Korony summit of the Pieniny mountain range in the south of Poland, Three Crowns could be described as a peak performance from the Maciej Obara Quartet, and one that builds upon the achievements of their ECM debut, Unloved." Het album is uitgebracht bij het ECM label en in Nederland onder andere verkrijgbaar via bol.com.

Het album bevat 6 composities van Obara en twee bewerking van stukken van de Poolse componist Mikołaj Górecki (1933-2010): Three Pieces In Old Style (Part One) uit 1963 en Little Requiem for a Polish Girl uit 1993. Dit is de eerste keer dat de erven van de componist toestemming geven voor een dergelijke bewerking.

Het kwartet wordt gecompleteerd door Ole Morten Vågan (bas) en Gard Nilssen (drums). Het kwartet brengt met Mr.S een ode de grootheid uit de Poolse jazz, trompettist Tomasz Stanko. Het was in een ensemble van Stanko dat Obara en de klassiek geschoolde Wania elkaar leerde kennen. The Guardian schreef over hun samenwerking op hun vorige ECM album Unloved (2017): "But anyone who has heard Obara and his regular piano partner Dominik Wania live knows otherwise - both are improvisers of mercurial energies" en gaf het album vier van vijf sterren. Ook dit album is verkrijgbaar bij bol.com.

De Standaard over dit album (drie van de vijf sterren): "Het best is dit kwartet (twee Polen, twee Noren) in ‘Glow’: trage opbouw, maar eens goed op gang ontbindt pianist Dominik Wania al zijn duivels. De hele cd lang is het genieten van Wania’s bijdragen. Niet te ver­wonderen dat de pianist binnenkort voor ECM een soloalbum mag opnemen."

Voor een live optreden is het geplande concert in Dortmunt op 17 januari het dichtste bij.

Meer over Trzy Korony gebergte via Wikipedia (Eng).

Reacties zijn gesloten.