Nieuw festival: Chopin aan Zee

Nieuw festival: Chopin aan Zee

Van 22 tot en met 25 november organiseert de Chopin Stichting Nederland een nieuw muziekfestival: Chopin aan Zee. Vier dagen genieten van de muziek van Chopin in Den Haag. Met dit festival geeft de stichting invulling aan hun doelstelling: culturele manifestaties organiseren rond werk en leven van Frédéric Chopin en aan hem gerelateerde kunstenaars.

Artistiek uitgangspunt en visie

“De muziek van Chopin is universeel. Door de eenvoud van zijn melodieën, vaak gebaseerd op de Poolse volksmuziek, kan zijn muzikale taal over de hele wereld begrepen en door jong en oud gewaardeerd worden. Om die reden is de muziek van Chopin een goed middel om een breder publiek voor de klassieke muziek te enthousiasmeren. Door middel van gevariëerde programma’s rondom Chopin, op bijzondere locaties, willen we een breed publiek bereiken dat niet alleen bestaat uit klassieke muziek liefhebbers maar ook uit (jonge) mensen die dat (nog) niet zijn” , aldus Clara Biermasz, die de artistieke leiding van het festival heeft. Lees een uitgebreid interview met Clara.

Het festivalprogramma op hoofdlijnen

Chopin op Reis

De programmering van het Chopin festival is geïnspireerd op de vele reizen die Chopin maakte, en laat zien welke invloed hij had op componisten en kunstenaars die hij ontmoette tijdens zijn reizen. Chopin brengt ons met dit festival buiten zijn vaderland Polen: naar Parijs, naar Wenen, naar Mallorca, zelfs naar de Antillen.

Tijdens de concerten wordt een reis door de tijd gemaakt en wordt duidelijk dat de taal van Chopin van alle tijden is en over de hele wereld begrepen wordt. Een interdisciplinair festival zonder grenzen. Een hommage aan Chopin.

Chopin aan zee

Voor deze editie strijkt Chopin neer in Den Haag en wel in het Museum Panorama Mesdag.

Voor deze editie strijkt Chopin neer in Den Haag en wel in het Museum Panorama Mesdag. Den Haag en Scheveningen vieren in 2018 200 jaar badplaats, met als titel: feest aan zee. Tegelijkertijd wordt in 2018 100 jaar Poolse onafhankelijkheid gevierd. De Chopin Stichting Nederland wil deze bijzondere jubilea graag vieren tijdens Chopin aan zee. Er worden vier concerten gegeven. Ieder met een eigen thema. Hier alvast een preview:

 • 22-11-2018: Een portret van Chopin - In de Parijse salon: Aleksandra Mikulska & jong talent KC Den Haag
  18.00 tot 19.15 uur: gelegenheid tot een rondleiding achter de schermen van het museum  (duur ongeveer 10 minuten) en om 19.30 uur aanvang concert
 • 23-11-2018: Een winter op Mallorca - Een panorama van preludes: Nino Gvetadze & jong talent KC Den Haag
  18.00 tot 19.15 uur: gelegenheid tot een rondleiding achter de schermen van het museum  (duur ongeveer 10 minuten) en om 19.30 uur aanvang concert
 • 24-11-2018: Chopin in Wenen - Van wals tot treurmars: Clara Biermasz & prijswinnaars van Prima la Musica Wien
  18.00 tot 19.15 uur:gelegenheid tot een rondleiding achter de schermen van het museum  (duur ongeveer 10 minuten) en om 19.30 uur aanvang concert
 • 25-11-2018: Chopin op de Antillen: Lecture-recital door de schrijver Jan Brokken en pianist Marcel Worms
  18.00-19.15 uur wederom rondleiding en om 18.00 uur wordt tevens een lezing gehouden door Albert Brussée over de relatie tussen de Haagse schilder Ary Scheffer en de componisten Frédéric Chopin en Franz Liszt.
  19.30 uur: aanvang concert

Bestel kaarten of op de hoogte en geef u op voor de nieuwsbrief van de Chopin Stichtting, beide via www.chopinstichting.com.

Reacties zijn gesloten.