fbpx

Programma Tweede Chopinfestival bekend

Programma Tweede Chopinfestival bekend

Het programma van de tweede editie van het Chopinfestival is bekend. Deze keer met onder andere kamerconcerten die het salongevoel uit Parijs moeten oproepen. Na een succesvolle eerste editie in Den Haag in het Panorama Mesdag strijkt het festival dit jaar neer in Groningen.

Het driedaagse festival rondom pianist en componist Frédéric of Fryderyk Chopin (1810-1849) vindt plaats in het laatste weekend van oktober en begint op de vrijdag. Pianisten spelen zijn muziek in De Oosterpoort, de Lutherse Kerk, maar ook in Groningse huiskamers. Andere bijzonderheden: een concert waarbij gespeeld wordt op onder andere een Pleyelvleugel, het merk wat Chopin bezitte en live pianomuziek bij animatiefilms.

Fryderyk Chopin behoeft nauwelijks een introductie maar wie meer wil weten over het leven van deze Poolse componist, die door zijn langdurige verblijf in Parijs vaak als Frans wordt bestempeld, is de biografie van Adam Zamoyski aan te bevelen. Een stuk beknopter is het artikel op onze site met de titel: Is Chopin een Pool?

Vrijdagavond: Paul Komen en Nata Tsvereli

Pianisten Paul Komen en Nata Tsvereli openen het Chopinfestival op vrijdagavond in de intieme Lutherse Kerk (Haddingestraat 23). De aanvang is om 20:15.

Niet op moderne vleugels, maar op twee wonderschone historische instrumenten: een Pleyel  uit 1842 en een Erard uit 1837. Voor het publiek een mooie kans om te horen waarom deze twee negentiende-eeuwse Parijse pianobouwers zo geliefd waren bij virtuozen als Chopin, Liszt en Saint-Saëns. Het Rondo in C voor twee piano’s en de bewerking voor twee piano’s die Saint-Saëns maakte van Chopins Sonate nr. 2 in bes – met de prachtige Marche funèbre waarop beroemdheden als Churchill, J.F. Kennedy en Chopin zelf naar hun laatste rustplaats werden gebracht – krijgen dankzij Komen en Tsvereli een unieke uitvoering. Daarnaast wordt er solorepertoire van Chopin gespeeld op beide instrumenten. Uiteraard vertellen Komen en Tsvereli iets over het programma en de instrumenten.

Programma:

 • Chopin: Ballade nr. 3 in As op. 47
 • Chopin: Nocturne in Des op. 27/2
 • Chopin: Scherzo nr. 3 in cis op. 39
 • Chopin: Etude nr. 7 in cis op. 25
 • Chopin: Etude op. 10 nr. 12 in c
 • Chopin: Rondo in C voor twee piano’s op. posth. 73
 • Chopin: Nocturne op. 62 nr. 1 in B
 • Chopin/Saint Saëns: Sonate nr. 2 in bes op. 35 (arr. voor twee piano’s)

Vrijdagavond: Classic Jamming

Op vrijdag 25 oktober 2019 is er in Brouwerij Martinus vanaf 22:00 Classic Jamming. Improvisaties op thema’s van Chopin door verschillende pianisten onder het genot van een smaakvol speciaalbier in Brouwerij Martinus. Hier is de toegang gratis.

Zaterdag: De huiskamerconcerten

Op zaterdag 26 oktober volgt u een verrassingsroute langs een drietal huiskamers in Groningen waar korte pianoconcerten worden gegeven met – uiteraard – muziek van Chopin. Wie weet ervaart u zo een klein beetje het salongevoel van toen. Wanneer u een kaartje koopt, krijgt u nog nader bericht over waar uw tour begint. Neem uw fiets mee om u te verplaatsen! U kunt maar voor een route kiezen. Combineren is helaas niet mogelijk. Een lichte lunch is bij de prijs inbegrepen.

Pianisten:

 • Hassan Ignatov (15) speelt werk van Adolphe Henselt en Frederic Chopin
 • Ibrahim Ignatov (15) speelt werk van Clara Schumann en Frederic Chopin
 • Ryan Martin Bradshaw (12)

Zaterdag: Karin Strobos (Mezzosporaan) & Clara Biermasz (piano)

In de kleine zaal van SPOT/De Oosterpoort nemen om 16:00 mezzosopraan Karin Strobos en pianiste Clara Biermasz nemen u mee naar het mondaine Parijs van de negentiende eeuw. Ze trakteren u onder andere op liederen van Brahms en De Falla en Chopins Etude nr. 3 Tristesse, een van zijn geliefdste pianowerken.

Voorafgaand geeft Olga de Kort een inleiding op het concert.

Pauline Viardot-García (1821-1910) was een Spaans-Franse componiste en mezzosopraan en bevriend met kunstenaars als Clara Schumann, Rossini, Saint-Saëns, Berlioz en Chopin. In huize Viardot werd met grote regelmaat een salon gehouden, waar artiesten en welgestelde Parijzenaars elkaar troffen en luisterden naar muziek.

Programma:

 • Brahms: Sapphische Ode; Die Mainacht; Von ewiger Liebe
 • Chopin: Etude nr. 3 Tristesse
 • Chopin/Viardot: La Danse
 • Viardot: Havanaise; Haï Luli!
 • De Falla: Delen uit Siete Canciones Populaires Españoles
 • Granados: La Maja Dolorosa

Zaterdag: Lezing Marlies de Munck

Op 19:00 verzorgt muziekfilosofe Marlies De Munck een lezing over over de betekenis van muziek. Marlies is de schrijfster van het boek Waarom Chopin de regen niet wilde horen
De lezing is de bovenzaal van SPOT/De Oosterpoort.

Zaterdag: Nelson Goerner

In de Kleine zaal van SPOT speelt om 20:15 Nelson Goerner.Welke recensie je er ook op naslaat, iedereen is het er over eens dat Nelson Goerner een van de opmerkelijkste pianisten van zijn generatie is. Hij heeft inmiddels een aanzienlijke discografie waaronder een CD met Nocturnes van Chopin.

In 2013 was hij onverwachts de ster van de avond toen hij tijdens de serie Meesterpianisten in het Concertgebouw de zieke Nelson Freire verving. Het seizoen erna verzorgde Goerner het openingsrecital en opnieuw waren pers en publiek lyrisch: “Met zijn verfijnde, verzorgde, intelligente en muzikanteske musiceren wist hij meer te boeien dan veel van de pianisten met veel beroemdere namen die in deze serie keer op keer te beluisteren zijn”, schreef Trouw in een vijfsterrenrecensie. Een grote eer dus om deze Argentijnse meester van de beheerste expressie, van nuance en klankkleur te gast te hebben tijdens het Chopin Weekend.

Programma:

 • Schumann: Blumenstück in Des op. 19
 • Brahms: Pianosonate nr. 3 in f op. 5
 • Chopin: Berceuse in Des op. 57
 • Chopin: Barcarolle in Fis op. 60
 • Chopin: Scherzo nr. 3 in cis
 • Chopin: Andante spianato et grande polonaise brillante op. 22

Na afloop van het concert kunt u genieten van Klezmer muziek in de foyer door het Bolotny Trio. Dit trio is vernoemd naar de Violist Sergei Bolotny is afkomstig uit de Oekraïne en wordt gecompleteerd door Tim Nobel op de contrabas en Don Hofstee op de gitaar.

Zondag: Sunday Morning Classics

Om 11:00 in de Kleine zaal van SPOT  spelen studenten van het Prins Claus Conservatorium in verschillende bezettingen en in samenspel met hun hoofdvakdocenten.
In de serie Sunday Morning Classics spelen studenten van het Prins Claus Conservatorium in verschillende bezettingen en in samenspel met hun hoofdvakdocenten.

Dit concert, in de serie Sunday Morning Classics, staat in het teken van het Chopin weekend wordt verzorgd worden door pianisten Paul Komen en Nata Tsvereli, en studenten van het Prins Claus Conservatorium.

Sunday Morning Classics vindt plaats op 27 oktober, 24 november, 8 december, 26 januari, 1 maart, 19 april en 10 mei.

Zondag: Animaties met live piano muziek

Voor de kinderen (en hun ouders) is dit een aanrader. Magic Piano & The Chopin Shorts is een idee van toppianist Lang Lang. In elk land laat hij een aanstormend pianotalent de muziek live spelen bij een viertal animatiefilms verzorgd. Dit concert is in de Kleine zaal van SPOT en begin om 14:30.

Is het een vogel? Een vliegtuig? Of is het een oude piano waarmee Anna over de wereld vliegt? Samen met haar onhandige neefje is ze op zoek naar haar vader, die in een ver land werkt. Dankzij een magische piano zien ze Parijs en Londen, plekken waar componist Frédéric Chopin zijn prachtige stukken schreef. Deze animatie is een productie van Break Thru films, bekend van Loving Vincent.

Zondag: Nicolas van Poucke

Volgens het magazine Piano Wereld “een van de originele vrijdenkers onder de jonge pianisten” Nicolas van Poucke. In 2013 kwam zijn razend enthousiast ontvangen debuutalbum uit, met werken van Bach, Beethoven en Brahms. “Een cd die je bij je lurven grijpt door een ontzagwekkende concentratie en mooi ontwikkeld gevoel voor timing". Onlangs verscheen de opvolger, met twee prachtige sonates van Chopin. Niet op cd, maar op vinyl omdat het volgens van Poucke “zo goed past bij de muziek van Chopin. Het is intiem en gemaakt voor de salon, voor kleine ruimtes”. Op zondagmiddag brengt Van Poucke een recital met uitsluitend werk van de man aan wie dit weekend is gewijd.

Zijn concert is om 16:00 in de Kleine zaal in SPOT.

Programma

 • Chopin: Polonaise in fis op. 44
 • Chopin: Nocturne in B op. 32/1
 • Chopin: Mazurkas op. 33
 • Chopin: Ballade nr. 1
 • Chopin: Sonate nr. 3 in b op. 58

Zondagvond, de afsluiting door Clara Biermasz & leden van het Koninklijk Concertgebouworkest

Met een concert van pianiste Clara Biermasz (artistiek directeur van de Chopin Stichting Nederland) komt een einde aan het festival. Dit concert is om 20:15 in de Kleine zaal van SPOT

Pianiste Clara Biermasz is als artistiek directeur van de Chopin Stichting Nederland een onvermoeibaar ambassadeur van de muziek van Chopin. Als afsluiting van het Chopin Weekend neemt zij u samen met violiste Joanna Westers en cellist Joris van den Berg – beiden spelend in het Koninklijk Concertgebouworkest – mee naar de salon van de Pools-Pruisische prins Radziwiłł (1775-1833).

Radziwiłł was als politicus niet erg succesvol, maar werd vooral bekend als mecenas en autodidact musicus. Hij onderhield banden met grote musici als Paganini, Chopin en Beethoven en de dichter Goethe. Zelf zong Radziwiłł niet onverdienstelijk, hij speelde goed cello en componeerde enkele werken die in vakkringen veel aandacht kregen. Chopin schreef op zijn beurt zijn Introduction et polonaise brillante en zijn Pianotrio opus 8 voor Radziwiłł. Op 2 oktober 1828 gaf hij een concert in de prinselijke salon in Poznan. Daarnaast hoort u Beethovens Pianotrio op. 97 (Erzherzog), een werk dat Chopin zeer bewonderde.

Programma:

 • Beethoven: Pianotrio op. 97
 • Chopin: Introduction et polonaise brillante op. 3
 • Wieniawski: Mazurkas op 19
 • Schubert: Nocturne in Es op 148

Prijzen:

 • De aftrap op vrijdag: € 29,50 bestel kaarten
 • Dagkaart zaterdag (excl. huiskamerconcerten): € 40,- bestel dagkaart
 • Dagkaart zondag (excl. Magic Piano & The Chopin Shorts): € 45,- bestel dagkaart
 • Passe-partout: vrijdag, zaterdag en zondag (excl. Huiskamerconcerten en Magic Piano & The Chopin Shorts): € 95 bestel passe-partout
 • Huiskamerconcerten: € 30,00 bestel kaarten
 • Voor de lossekaarten van de verschillende concerten op zaterdag en zondag, bezoek de website van SPOT.

Het Chopin Festival wordt georganiseerd in samenwerking met Chopin Stichting Nederland.

Alle teksten zijn gebaseerd op de informatie van de organisatie. De tijden zijn allen, volgens die informatie, onder voorbehoud.

Reacties zijn gesloten.