fbpx

Taboedoorbrekende clip in Polen: Miłość

Taboedoorbrekende clip in Polen: Miłość van Andrzej Piaseczny

De Poolse zanger Andrzej Piaseczny (Kielce, 1971) kwam recent uit de kast. In de clip bij zijn nieuwste nummer - Miłość (Liefde) - zet hij een gaykoppel centraal. Voor Poolse begrippen is dit een taboedoorbrekende clip te noemen: Twee kussende mannen vol in beeld in een verhaal over gayliefde.

Andrzej Piaseczny, ook bekend als Piasek, begon zijn carrière begin jaren negentig en is in Polen nog steeds populair met makkelijk toegankelijke poppie muziek. In Nederland maakte we kennis met hem tijdens zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival in 2000. In 2015 bracht hij een album uit in samenwerking met het Metropole Orkest, Kalejdoskop, een album dat platina werd in Polen.

Coming out!

Hoewel er wel vermoedens waren was pas recent zijn coming out en met de clip van zijn nieuwste nummer en de tekst zet hij een duidelijk uitroepteken bij deze coming out. Parafraserend bevat de tekst uitspraken als: 'liefde is geen zonde', 'niemand hoeft bang te zijn voor de liefde' en 'liefde zou je niet moeten verbergen'. De eerste uitspraak verwijst nadrukkelijk naar de rol van de katholieke kerk in het debat in Polen en de andere twee uitspraken naar de homofobie (die zelf de president tijdens zijn campagne uitte), homohaat. Hoewel de laatste tijd Hongarije veel in het nieuws is, heeft ook in Polen de LHBTI+ gemeenschap het zwaar..

Het liedje eindigt hoopvol, zowel qua tekst als clip waar beide partners hun verbintenis vieren met hun vrienden en ouders.

De producent bracht behalve onderstaande 'gewone video' ook een versie uit met een gebarentolk.

Foto boven het bericht is een still uit de video.

Reacties zijn gesloten.