fbpx

Włodek Pawlik Trio bezoekt Nederland: een uitgelezen kans voor jazzliefhebbers

Włodek Pawlik Trio bezoekt Nederland: een uitgelezen kans voor jazzliefhebbers

Het internationaal vermaarde jazztrio van Włodek Pawlik Trio is begin september in Nederland. De kans voor Nederlandse jazz liefhebbers om de Grammy Award winnaar zelf live te kunnen zien en horen. In dit artikel meer over het trio en de muzikale achtergrond van zijn naamgever Włodek Pawlik. Ze treden op 3 september op bij het Embassy Festival in Den Haag en op 4 september in Bimhuis Amsterdam, klik hier voor kaarten.

Włodek Pawlik

Pianist, componist

Al in 1998 konden we in Nederland genieten van de muziek van deze pianist en componist tijdens zijn deelname aan North Sea Jazz, toen nog in Den Haag. “Mr Pawlik can be equally described as the Vladimir Horowitz of jazz or the Oscar Peterson of classical music. In other words: he is completely his own man and everybody should hear him play”.

Behalve jazz componeert Pawlik ook film- en symfonische muziek. De meeste filmmuziek schreef hij voor Poolse prodcuties. Een uitzondering daarop vormt de samenwerking met de Nederlandse regisseur Marleen Gorris voor de film Within the Whirlwind. Dit is een Duits-Pools-Belgische dramafilm uit 2009 met in de hoofdrol Emily Watson. Ze speelt een gevangene van het Stalinregime die alleen kan overleven dankzij poëzie.

Van zijn meer klassieke werk won Misterium “Stabat Mater” in 2005 de Fryderyk-prijs in de categorie klassieke & vocale muziek. De Fryderyk in Polen is vergelijkbaar met de Edisons in Nederland.

Het album America uit 2015 is op het grensvlak van klassiek en jazz. Op het album brengt Pawlik een hommage aan zijn fascinatie voor Amerika in het titelstuk. Hij componeerde dit tijdens zijn eerste reis naar de VS in 1988, maar hij vergeet zijn Poolse identiteit niet, vandaar de toevoeging van jazzy interpretaties van de werken van Chopin en Paderewski.

De première vond plaats in de concertzaal van de Nationale Philharmonie in Warschau en is een van de weinige albums dat op Spotify beluisterd kan worden.

In 2019 verscheen Pawlik/Moniuszko – Polish Jazz. Daarop eert hij de “een vader van de Poolse opera” – Stanislaw Moniuszko.

Muziek en poëzie

De keuze voor Pawlik als componist voor Within the Whirlwind lijkt voor de hand te liggen. Deze film is niet het enige project waarin hij de brug slaat naar de poëzie. Zo schreef hij werk bij de Sonnetten van Shakespeare en bij de poëzie van Poolse dichters als Iwaszkiewicz, Zagajewski, Czechowicz en Baczynski.

Voor diegenen die bekend zijn met Poolse romantische literatuur zal er meteen een belletje gaan rinkelen bij de naam Anhelli. De muziekstukken op deze cd zijn geïnspireerd door het verhalende gedicht van Juliusz Słlowacki zelf. Op MMusic verscheen een uitgebreide review van dit album in het Pools. We ontvingen een vertaling (open PDF). Op YouTube is een concert integraal te beluisteren.

Recent verscheen het album Baczyński 100 ter ere van de honderdste verjaardag van de jonge Poolse dichter Krzysztof Baczyński, die stierf in de Opstand van Warschau in 1944. Voor dit werk zijn nieuwe vocale stukken gecreëerd die verbazen met hedendaagse klanken, verwijzend naar het idioom van hedendaagse jazz en alternatieve pop. Het concert vond plaats op op 1 augustus 2021, op de 77e verjaardag van het uitbreken van de Opstand van Warschau in het Amfitheater in Wola, Warschau.

Uitstekende interpretaties van Natalia Wilk en Marek Bałata, introduceren het universele en tijdloze fenomeen van Baczyński's poëzie. De voordrachten van uitstekende Poolse acteurs, verweven met de intrigerende klanken van de piano-improvisaties van de componist, zijn van uitzonderlijke artistieke waarde en creëren een verfijnd, delicaat, zelfs impressionistisch aura van muzikale illustraties.

rmf classic

Grammy Award

Een (voorlopig?) hoogte punt is de samenwerking met trompettist Randy Becker en Kalisz Philharmonisch Orkest en Adam Klocek op Night in Calisia. Dit project kwam tot stand ter gelegenheid van 1850 jaar Kalisz en is een zes delige jazz-suite.

Uitgevoerd in 2011 verscheen het album in Polen in 2012 en in de VS in 2013. Het album won in het daaropvolgende jaar de Grammy Award voor het beste album van een groot jazz ensemble.

De verdere bezetting van het trio

Het trio kent de klassiek bezetting met Pawlik op piano, Damian Kostka op bas en drummer Cezary Konrad.

Cezary Konrad

Behalve drummer is Konrad ook componist en arrangeur. Hij volgde zijn opleiding de Fr. Chopin Muziekacademie in Warschau. Zijn eerste noemenswaardige successen behaalde hij als lid van de groep Central Heating Trio (samen met de pianist Filip Wojciechowski), waarmee hij de eerste plaats won op het Jazz Juniors festival in Krakau in 1990 en op „Pomorska Jesień Jazzowa - Klucz Do Kariery” in 1991. Het trio haalde ook de finale op twee internationale festivals in 1990: „IX European Jazz Competition” in Leverkusen (D) en „Europe Jazz Contest” Hoeliard (BE).

Daarna volgde samenwerking met Susan Weinert, die resulteerde in het album - Meeting  in  Krakow(1996) en vormde hij zijn eigen eerste band: Cezary Konrad Quartet. Hun album One mirror... many reflectionsverscheenin 2000. Aan dit album werkte onder andere Leszek Możdżer mee. 

Na een lange samenwerking met de zangeres Anna Maria Jopek starte hij in 2005 met een nieuw muzikaal project met zijn naam, de groep Cezary Konrad ‘the NEW BAND’. In recentere jaren werkt Cezary Konrad mee verschillende formaties binnen Polen en daarbuiten waarbij hij samenwerkt met grote namen binnen Polen (Możdżer, Stańko)en daarbuiten Karrin  Allyson, Randy  Brecker, Deborah  Brown, Mino  Cinelu, Joe  de  Franco, Volker  Greve, Gary Guthman, Omar  Hakim, Paul  Imm, Didier  Lockwood, Pat Metheny, Nippy  Noya, Susan  Weinert.

Ook geeft hij soloconcerten, waarin hij de magische wereld van de percussie aan het publiek presenteert. In Polen is hij voor de lezers van het maandblad Jazz Forum al jaren de beste Poolse jazzdrummer, zo ook nog bij de laatste verkiezing in 2021. Met de komt van het Włodek Pawlik Trio naar Nederland kunnen we hier nu live ook kennismaken met zijn kwaliteiten.

Damian Kostka

Bassist Kostka volgde zijn opleiding aan de Akademia Muzyczna im. Karola Lipińskiego in Wrocław en de Akademia Muzyczna im. Ignacego Jana Paderewskiego in Poznan. In zijn carrière haalde ook deze muzikant verschillende prijzen binnen. Bijvoorbeeld op het bekende festival Jazz nad Odrą uit Wrocław, Krokus Jazz Festiwal en Poznań Blue Note Competition als lid van Global Schwung Quintet. Behalve de samenwerking in dit quintet speelt Damian Kostka in formaties zoals Maciej Kądziela Trio, Weezdob Collective en uiteraard het Włodek Pawlik Trio wat hem naar Nederland brengt.

MMusic

Voor dit artikel mochten we gebruik maken van teksten van MMusic. Zij zorgden ook voor de foto van Piotr Fagasiewicz. Dit initiatief van Małgorzata Smółka vormde jarenlang een brug tussen de Poolse en Nederlandse jazzscene. De komst van het trio is de slotakte van MMusic.

Dit concert wordt mogelijk gemaakt door het Poolse ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed van de Republiek Polen uit het Fonds voor Cultuurpromotie. Het wordt ondersteund door ProJazz Den Haag en is een samenwerking met ons en de stichting Polish Culture NL.

Ga nu naar de site van Bimhuis en bestel vandaag nog je kaarten voor dit unieke concert in Nederland.

Reacties zijn gesloten.