fbpx

Online cursus cultuurgeschiedenis Polen

De Erasmus academie organiseert in samenwerking met Krzysztof Dobrowolski-Onclin van Bureau Boeiend een online cursus over de cultuurgeschiedenis van Polen. Deze zevendelige cursus volgt de geschiedenis van het prille begin tot de actualiteit. Natuurlijk kan de ontwikkeling op het gebied van de kunst, literatuur (met Nobelprijswinnaars zoals Olga Tokarczuk, Henryk Sienkiewicz en Wisława Szymborska) en architectuur niet los gezien worden van de politieke ontwikkelingen.

Zeven sessies van 2 uur

In zeven sessies van twee uur maakt kennis met de ontstaansgeschiedenis van het land. U volgt de ontwikkeling, de unie met Litouwen en uiteraard de delingen tot en met de nieuw verworven onafhankelijkheid in 1918. De laatste honderd jaar is opgedeeld in de periode '1918-1989' in de zesde sessie. De zevende sluit af met 'hedendaags Polen'. Uiteraard worden de verhalen rijk geïllustreerd met afbeeldingen.

Verplichte en aanbevolen literatuur

De site van Erasmus academie noemt 'En nog is Polen niet verloren' van Stéphane Alonso en Thijs Papôt en 'Geen land voor fietsers en vegetariërs' van Jeroen Kuiper als verplichte kost. Op het lijstje aanbevolen komen zowel de geschiedenisboeken voorbij van Norman Davies ('God's Playground' en 'Europe; A History') als literatuur en poëzie.

De tips die de cursusmakers noemen zijn 'Oer en andere tijden' van Olga Tokarczuk, 'Over het doppen van bonen' van Wiesław Myśliwski en de poëzie van Wisława Szymborska.

Online 'inlezen'

Mocht u de smaak te pakken krijgen, blader dan op onze site eens door de 100 berichten in de categorie Literatuur of kijk op Poolseliteratuur.nl. Onder de categorie Geschiedenis vindt u op onze site 250+ berichten en ook de beeldende kunst komt aanbod.

Details over de cursus op https://www.eur.nl/erasmusacademie/cursus/cultuurgeschiedenis-van-polen-2115ad

Hieronder de boodschappenlijst met genoemde boeken:


Reacties zijn gesloten.