fbpx

Ontmoet de Poolse gemeenschap in Amsterdam

Ontmoet de Poolse gemeenschap in Amsterdam

Net als vorig jaar organiseert Lokomotywa in Amsterdam de Poolse dag, of Polish Day.

Tijdens de dag, die om half twaalf begint kunt u kennismaken met Pools cultuur, de taal, het eten, kunst en design. Zo wordt er onder andere een lezing verzorgd over de Poolse Poster School. Er zijn optredens en er is een speciaal programma voor kinderen.

De dag wordt gehouden in Amsterdam International Community School – Prinses Irenestraat 59, 1077 WV Amsterdam.

De Poolse Poster School

Vanaf de jaren vijftig tot in de jaren tachtig combineerde de Poolse Poster School de esthetiek van de schilderkunst met de eenvoud van de poster. Daarmee ontwikkelde het een eigen karakteristieke stijl in een combinatie van schilderkunst, vormgeving en kleurgebruik, individuele persoonlijkheid, humor en fantasie. Het onderscheid tussen ontwerper en kunstenaar vervaagde.

Affiches van de Poolse Poster School hebben de internationale ontwikkeling van grafisch ontwerp in de affichekunst aanzienlijk beïnvloed. Hun belangrijkste bijdrage ligt in het gebruik van de kracht van suggestie door slimme toespelingen. Met behulp van sterke en levendige kleuren uit volkskunst combineren ze gedrukte slagzinnen, vaak met de hand geschreven, met populaire symbolen, om een beknopte, inventieve metafoor te creëren. Als een mengvorm van woorden en afbeeldingen creëerden deze posters een zekere esthetische spanning.

Via Culture.pl maakt u kennis met 18 belangrijke ontwerpers en zijn ook veel voorbeelden te bekijken.

Overige programma

Voor deze bijdrage en de andere programma onderdelen bezoek de website Polishday.nl of ga naar het facebookevent.

Reacties zijn gesloten.