Stem voor publieksprijs European Heritage Awards: Twee Poolse kandidaten

Stem voor publieksprijs European Heritage Awards: Twee Poolse kandidaten

De organisatie European Nostra, naar eigen zeggen de grootste representatieve civil society beweging in Europa, wil cultuur en cultureel erfgoed centraal te stellen in het Europese project. Dit doen ze onder andere met de European Heritage Awards / Europa Nostra Awards die op de 21 mei bekend zijn gemaakt. Van de 25 laureaten komen er twee uit Polen.

De 25 winnaars

De 25 winnaars zijn ondergebracht in een aantal categorieën:

  • Categorie Conservatie met daarin de Poolse Sztolnia Królowa Luiza of Koningin Luise mijncomplex uit Zabrze en vanuit Nederland de Sint Bavo uit Haarlem;
  • Categorie Research
  • Categorie Dedicated Service
  • Categorie Educatie, met daarin 'Een plek aan de Koninklijke Tafel' uit Warschau

Het is nu mogelijk voor het publiek om op deze laureaten te stemmen voor de Public Choice Award. Natuurlijk bevelen wij de beide Poolse laureaten van harte aan. Hier volgt een korte beschrijving.

Sztolnia Królowa Luiza (The Queen Louise Adit Complex)

De Koningin Luise-mijn was de eerste Pruisische staatskoolmijn in Opper-Silezië en werd in 1791 geopend. De mijn werd vernoemd naar Königin Luise von Preußen (wikipedia). De mijn zorgde voor de transformatie van Zabrze van een kleine nederzetting naar een grote stad. De mijn is volgens Europa Nostra van onschatbare waarde in de geschiedenis van de industriële ontwikkeling in Silezië en in Europa.

De revitalisering van het mijnbouwcomplex is een langdurig proces geweest. Volgens de jury: "Het behoud van het erfgoed van historische kolenmijnen is van vitaal belang voor toekomstige generaties omdat het een belangrijk element is in de geschiedenis van niet alleen Polen, maar ook van Europa. De grootschalige mijnbouwmachines worden nu gepresenteerd en geïnterpreteerd als onderdeel van een museumervaring."

Meer op de site van Europa Nostra en op de site van het complex (alleen in het Pools).

Aan de Koninklijke tafel (A place at the Royal Table, Warsaw)

Via dit project maakt u kennis met de culinaire geschiedenis van koninklijke hoven. Door middel van workshops, activiteiten in de open lucht en academische conferenties hebben zij het bewustzijn over de culinaire tradities en gebruiken van Europese hoven vergroot.

Volgens de jury: "Het wordt algemeen erkend dat voedselcultuur een belangrijk immaterieel aspect is van het Europese erfgoed [...] Dankzij een grotere nadruk op verkenning met de verschillende zintuigen kunnen we dichter bij een beter begrip komen van de rol van voedsel in het verleden."

Meer op de site van Europa Nostra en via de website van het paleis Wilanów.

Stem nu

U mag op drie winnaars stemmen. Uw eerste stem is drie punten waard, uw tweede stem twee punten en uw derde stem een punt. Stemmen gaat via de site https://vote.europanostra.org/

Natuurlijk zijn beide locaties ook een goede idee om te bezoeken de komende zomervakantie.

Voor de geïnteresseerden schreven we eerder over het belang van steenkool voor Polen en het industriële erfgoed van de mijnbouw.


Foto van de mijn via het Flick Album van Europa Nostra.

Reacties zijn gesloten.