fbpx

OVERleven: Eerbetoon aan Poolse bevrijders

Wanneer:
21 mei 2022 @ 20:00 – 22:00
2022-05-21T20:00:00+00:00
2022-05-21T22:00:00+00:00
Waar:
Goede Herderkerk in Emmen
Kosten:
€ 20
OVERleven: Eerbetoon aan Poolse bevrijders @ Goede Herderkerk in Emmen

Op zaterdag 21 mei gaat Vocalin het concert uitvoeren dat in 2020 stond gepland maar vanwege corona moest worden uitgesteld.

Het was toen 75 jaar geleden dat Emmen werd bevrijd door Poolse troepen. Het concert OVERleven van Vocalin Drenthe is voor een belangrijk deel een eerbetoon aan de Poolse bevrijders.

Met interviews en film zal er verbinding gelegd worden met de muziek. Burgemeester Eric van Oosterhout opent als ambassadeur van Vocalin Drenthe dit concert.

Eveneens komt er een afvaardiging van de Poolse Ambassade. Eén van hen zal een korte toespraak houden. In maart 2022 was het 130 jaar geleden dat Generaal Stanisław Maczek werd geboren in 1892. Hij was commandant van de 1ste Poolse Pantserdivisie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Requiem van Fauré

De twee kernwoorden van dit muziekstuk zijn intimiteit en gelukzaligheid. Het Requiem behoort tot de bekendste werken van de Fransman Gabriel Urbain Fauré, die jarenlang als koordirigent en organist verbonden was aan de Madeleinekerk in Parijs. De compositie van het Requiem is opgebouwd rond het bekende Pie Jesu. Bij Fauré ligt de nadruk niet op het Dies Irae (de Dag des oordeels), maar op de bevrijding in het Paradijs (In paradisum). Die hoopvolle, harmonische toon staat voorop in dit Requiem.

The Peacemakers van Sir Karl Jenkins

Vocalin Drenthe zingt dit werk dat gebaseerd is op teksten van Maarten Luther King, Francisus van Assisi, Mandela, Gandhi en Anne Frank die op muziek zijn gezet door Sir Karl Jenkins. Hij draagt dit werk op ‘aan allen die zijn gevallen in een gewapend conflict, met name onschuldige burgers.’ Vele aspecten van het begrip Vrede passeren de revue, waardoor het een prachtige ode aan de vrede is.

 Kaartverkoop € 20, - (kinderen tot 16 jr. gratis) voor meer informatie zie www.vocalindrenthe.nl

Stichting Vocalin Drenthe is in 2014 als projectkoor begonnen. Het koor voerde toen The Armed Man van Karl Jenkins uit in De Nieuwe Kolk in Assen. Omdat dit een groot succes was, heeft dirigent Roelof Bosma later het initiatief genomen stichting Vocalin op te richten. De stichting heeft als doel regelmatig als projectkoor concerten te geven.

Vocalin Drenthe is een projectkoor bestaande uit leden uit Drenthe maar ook van buiten de provincie.

Op op 14 mei in de Grote of Kruiskerk in Coevorden (ook bevrijd door de Polen) en op 15 mei in de Grote of Mariakerk in Meppel treed Vocalin ook nog op.

 

Tekst en afbeelding via Vocalin

No Comments Yet.

Geef een reactie