Poolse bevrijders (op schaal) in de schijnwerpers bij Historamawereld

Wanneer:
13 april 2024 @ 10:00 – 16:00
2024-04-13T10:00:00+02:00
2024-04-13T16:00:00+02:00
Waar:
Historamawereld

In Best zit het museum Historamawereld. Aan de hand van modellen en diorama's vertellen ze hier verhalen van de geschiedenis. In het weekend van 13 en 14 april organiseren ze een speciaal Pools weekend waarbij ze de Poolse bevrijders in de schijnwerpers zetten.

Het museum

Historamawereld vertelt met behulp van schaalmodellen en diorama’s over de geschiedenis vanaf Napoleon tot nu, en met de nadruk op de Tweede Wereldoorlog. Ook originele gebruiksvoorwerpen, wapens, uniformen en schoolkaarten verlevendigen de tentoonstellingen. De modellen in het museum zijn gebouwd door een grote groep modelbouwers. Sinds 2021 is er druk gebouwd aan modellen, diorama’s, en andere opstellingen in het museum en de inrichting is nu voor het grootste gedeelte klaar. En dus is er tijd voor andere activiteiten! Na een succesvolle eerste editie vorig jaar komt ook dit jaar het Poolse weekend terug!

Opzet weekend

Hoe zit het evenement eruit? In het museum komen banieren te staan waarop de opmars en lotgevallen van de Poolse bevrijders staan vermeld. Zo kunnen bezoekers zich een beeld vormen over de geschiedenis van de Polen in de Tweede Wereldoorlog. In de nieuwe ruimte van het museum worden Poolse uniformen in een vitrine gepresenteerd, alsook schaalmodellen van door de Polen gebruikte voertuigen. Op vrijdagavond wordt een film vertoond over de opstand in Warschau, 1944.

Filmvertoning: Warsaw Rising

Op vrijdagavond wordt een film vertoond over de opstand in Warschau, 1944. Als mensen geïnteresseerd zijn om de film te zien, dan graag aanmelden bij Rob Mutschler via email: rob@historamawereld.nl. Het aantal zitplaatsen is namelijk beperkt. De toegangsprijs is EUR 7,50. Aanvang 19.30. Koffie en thee zijn gratis. 

Lezingen

Op zaterdag en zondag zijn er lezingen die vertellen over de Poolse bevrijders.

De lezing op zondag - die wij mogen verzorgen in samenwerking met de Stichting Driel-Polen - is voor alle bezoekers vrij toegankelijk en wordt twee keer gehouden. We spreken om 11:00 en 14:00.

Een tank en re-enectors

Op het evenement zal ook een club Poolse re-enectors aanwezig zijn, uiteraard gekleed in Poolse uniformen en met specifieke Poolse uitrusting. Daarnaast staan er op het terrein voertuigen uit de 2e Wereldoorlog opgesteld en is een publiekstrekker aanwezig in de vorm van een originele, indrukwekkende Sherman Firefly, die in perfect rijdende conditie is. Wij nodigen u graag uit om dit alles te zien en het is natuurlijk een goede gelegenheid om, naast ons eigen museum, ook het museum ‘Bevrijdende Vleugels’ te zien dat ook op het terrein ligt. Het Poolse weekend zal worden gehouden in het weekend van 13 en 14 april, Sonseweg 39 in Best. De toegang tot museum Historamawereld is gratis. Aansluitend is een bezoek aan museum Bevrijdende Vleugels zeker aan te raden. Kortom, het perfecte dagje uit voor geschiedenis liefhebbers en modelbouwers!

Foto collectie IWM (HU 106424)
 

No Comments Yet.

Geef een reactie