Bloomberg: Tsjechië en Polen bij meest interessante opkomende markten

De financieel analisten van Bloomberg uit de VS hebben voor een twintigtal landen op een rij gezet waar je het beste kan investeren. Polen staat daarbij op de vierde plaat achter Mexico,Turkije en Tsjechië.

De lijst van landen

De lijst bevat van oorsprong 24 opkomende markten die op basis van een aantal economische kengetallen tegen elkaar afgezet zijn. Een paar vallen af doordat te weinig gegevens beschikbaar zijn en Griekenland valt van het lijstje af naar aanleiding van de ontwikkelingen met de Eurozone.

De kentallen

De getallen waar de analisten naar keken zijn:

  • GDP, Gross Domestic Product  = Bruto binnenlands product
  • Current Account  = een maatstaf voor de handel met het buitenland
  • Asset Valuation = waardering van 'assets'
  • REER, Real Effective Exchange Rate = Een waardering van de wisselkoers van de munt (bij Polen dus de Zloty) gecorrigeerd voor onder andere inflatie
  • Sovereign (Credit) Rating = Een maatstaf voor het investeringsriciso in belegging van het land. Zo had Griekenland ten tijde van de crisis een lage Sovereign (Credit) Rating

De twintiglanden hebben voor deze kentallen een score gekregen en deze scores opgeteld leidt tot een totaalscore waarmee de ranking is bepaald. Daarmee doen beide Europese landen Tsjechie en Polen in het lijstje het met een derde en vierde plaats niet slechts.

Voor meer details: Lees het artikel op de site van Bloomberg

Reacties zijn gesloten.