fbpx

Creativiteit in Łódź: Kunst in het straatbeeld

Creativiteit in Łódź: Kunst in het straatbeeld

In de stad Łódź ligt de kunst op straat, over beter gezegd, is het gewoon in het straatbeeld te bewonderen.

Veel mensen zullen niet direct aan Łódż denken als ze denken aan steden in Polen. Toch is het met bijna 700.000 inwoners qua grootte de derde stad van het land na Warschau en Krakau.

Hoewel het in de 15de eeuw als stadsrechten kreeg kwam de echte groei met de industriële revolutie waarin de stad het textielcentrum werd van de regio. Met de val van het communisme kwam de val van de daarmee samenhangende 'economie'. Dit betekende de sluiting voor de textielfabrieken in de stad (zie video bij ons artikel over Łódź als kandidaat voor de Expo 2022) .

Filmstad

De stad kan ook het Hollywood van Polen worden genoemd. In de stad bevindt zich Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera, in het kort de Nationale Hogeschool voor film, televisie en theater. Regisseurs zoals Krzysztof Kieślowski, Roman Polanski, Krzysztof Zanussi en Andrzej Wajda studeerde er. Recenter en gelinkt met Nederland is de  cinematograaf en director of photography Hoyte van Hoytema van Interstellar, Spectre en Dunkirk.

Vernieuwing

De economie van de stad richt zich nu voor een deel op de logistieke sector met distributiecentra bij het kruispunt van de oost - west en de noord - zuid snelwegen. Ook heeft de stad geïnvesteerd in de herontwikkeling van de oude panden van de textielindustrie en is het centrum opgeknapt. In de eerder genoemde video is dit te zien.

Manufaktura: voormalige textielfabriek, nu kunstcentrum, shopping mall en vrijetijdscomplex (bron Wikipedia).

Kunst in het straatbeeld

Ook is in de video kort de installatie te zien van de Amerikaanse kunstenares Crystal Wagner genaamd ´Hyperbolic´.

Op deze video van de Facebookpagina ´Lodz Murals´ van Uniqa Art is te zien hoe het kunstwerk wordt gemaakt en hoe de kunstenares textiel gebruikt waarmee de link wordt gelegd met de historie van de stad.

Mural van Mona Tusz

Een andere video laat het kunstwerk 'Najdłuższa noc w roku' zien van de Poolse kunstenares Mona Tusz.

Meer zien?

Wil je meer mooie beelden van deze straatkunst bekijken? Dan kan dat op de Facebookpagina ´Lodz Murals' of bijvoorbeeld via dit artikel van de Huffington Post.

Natuurlijk kan je ook zelf de stad bezoeken. De stad ligt op ongeveer twee uur reizen van het vliegveld van Warschau wat een directe verbinding heeft met Amsterdam. Bijvoorbeeld met KLM:

 

Search

   Adults
   Children
   Babies

    

   Reacties zijn gesloten.