Dit vinden Polen in Nederland van de heersende stereotypen

Eind maart verscheen van de hand van Ula Idzikowska op One World een artikel over de heersende stereotypen over Polen in Nederland en hoe de Polen in Nederland daar tegen aankijken. Hieronder de eerste alinea van het artikel. Wilt u het hele artikel lezen? Dan kan op One World.

Dit vinden Polen in Nederland van de heersende stereotypen

Meer dan bouwvakkers en paprikaplukkers

Naar schatting wonen er een kwart miljoen Polen in Nederland – en die worden vooral gezien als bouwvakkers en fruitplukkers. Wat vinden Polen in Nederland zelf van dit beeld?

De Pool’ is uitgegroeid tot een nieuwe schurkfiguur”, zegt Roland Gruszecki (36). “Vroeger had je De Marokkaan of De Turk. Nu zijn wij aan de beurt, als de laatste grote migrantengroep.”

Geamuseerd vertelt hij een anekdote over zijn werk als projectleider bij een bedrijf dat sloopwerkprojecten begeleidt. “De eigenaresse van een woning die ik op asbest kwam controleren vertrouwde me toe: ‘Je moet altijd goed oppassen wie je binnenlaat. Had ik hier een Pool over de vloer, dan zou ik hem overal volgen. Je weet maar nooit.’ Bij het afscheid moest ik het toch even zeggen: ‘Mevrouw, ik zou wel even checken of alles nog op zijn plaats ligt. Want ik ben ook een Pool.’ Die vrouw helemaal in de war.” Dan verdwijnt de lach van zijn gezicht. “Eigenlijk is het helemaal niet grappig.”

>> Lees verder op One World >>

Reacties zijn gesloten.