Respect en genegenheid voor de zwijgmannen | Jaap Robben

Midden november verscheen het boek Zwijgmannen van Jaap Robben. Deze recensie ontvingen we spontaan van Emmy Bakker.

Zwijgmannen in een ruk uitgelezen

Gisteravond las ik het boek de Zwijgmannen van Jaap Robben in één ruk uit. Het is de bundeling van zijn colums over een werkploeg Polen die eerder zijn verschenen als feuilleton in Trouw.

Ik schrijf dit vanaf de andere kant, vanuit het thuisland van de Zwijgmannen. Veertien jaar woon ik hier nu. Ik heb veel gelezen over Polen, haar bewoners en haar geschiedenis maar Jaap's eenvoudige verslag van zijn ploegje Zwijgmannen is zó treffend en in al zijn puurheid zó ontroerend, dat deze Zwijgmannen stuk voor stuk recht mijn hart zijn in gegaan.
Ik maak hier aan de andere kant mee wat het voor gezinnen betekent, al die vaders en zonen werkend in een vreemd land, de werkweduwen die er alleen voor staan, de kinderen die zonder vader in huis opgroeien, het is een pijnlijk hoofdstuk in het boek van dit land dat al zoveel andere pijnlijke hoofdstukken bevat.

Genegenheid voor de Zwijgmannen

Ik zou Jaap willen bedanken voor het respect en ik durf haast wel te zeggen de genegenheid waarmee hij zijn Zwijgmannen tegemoet is getreden én heeft vastgelegd. Er is zoveel negatieve berichtgeving over deze groep hardwerkende mannen in Nederland dat ik het een verademing vond zijn boek te lezen..

Ik las het laatste hoofdstuk over zijn reis naar Polen via Trouw en was zo getroffen dat ik het boek met stip op 1 zette van mijn verlanglijstje, waar het welgeteld 1 uur stond, tot een lieve vriendin het voor mij kocht, als ebook. Zodra ik weer in NL ben ga ik het ook zeker als boek aankopen en veel en vaak cadeau doen hier onder andere Nederlanders die in Polen wonen.. het gaat ons allemaal helpen deze mensen beter te begrijpen, en dat verdienen ze!

PS van de redactie

Zoals Emmy zelf al aangeeft in haar recensie van de Zwijgmannen woont ze al veertien jaar in Polen. Wij voegen daar graag aan toe dat ze in Zuid-West Silezië een oude boerderij heeft opgeknapt waar ze gasten kan ontvangen. Kijk gerust voor een impressie op Dom w Sadzie. Dan ziet u dat ze behalve een passie voor boeken en Polen ook een passie voor dieren heeft.

Het boek is uitgegeven door De Geus en te koop via bijvoorbeeld bol.com en natuurlijk uw lokale boekhandel die uw steun verdient!

Reacties zijn gesloten.