fbpx

Microsoft investeert fors in cloud technologie in Polen

Microsoft investeert fors in cloud technologie in Polen

Microsoft en Chmura Krajowa maken een strategisch partnership bekend. Microsoft investeerd 1 miljard dollar in cloud technologie.

Waar iedereen Microsoft kent, is Chmura Krajowa mogelijk minder bekend. Het is een cloud service provider, een publiek-private samenwerking opgericht door PKO Bank Polski en Polski Fundusz Rozwoju (Pools ontwikkelfonds).

Cloud technologie stimuleren

De investering betreft een nieuw datacenter in het land. De eerste van zijn soort van Microsoft in Midden Europa. De rekenkracht wordt verhuurd aan bedrijven en overheidsinstellingen in de regio. De servers in Polen worden onder meer gebruikt door Microsoft Teams, gebruikt voor videoconferenties door een toenemend aantal bedrijven, scholen en organisaties. Teams heeft al 75 miljoen dagelijkse gebruikers (tot 44 miljoen een maand geleden). Een dienst die de vruchten plukt van het vele thuiswerken door de corona.

Naast de investering in het datacentrum wordt er ook geïnvesteerd in initiatieven om kennis over, en het gebruik van clouddiensten te stimuleren en overheid en kennisinstellingen te verbinden.

Investeringen uit de VS

Volgens de Engelstalige portal firstnews van het Poolse persbureau is deze investering een voorbeeld van de relatie tussen Polen en de VS. Volgens hen was de investering vanuit de VS in 2018 meer dan 26 miljard USD. In de afgelopen 30 jaar hebben Amerikaanse investeerders 62,7 miljard USD in de Poolse economie gepompt, goed voor ongeveer 1.500 bedrijven die met Amerikaanse investeringen in Polen actief zijn en meer dan 300.000 banen hebben gecreëerd voor de Poolse economie.

Ook Google ziet Polen als centrum

Behalve een samenwerking met Microsoft heeft Chmura Krajowa ook een strategisch partnership met Google. Ook die samenwerking, die ze vorig najaar bekend maakte, is erop gericht om het gebruik van cloud diensten te stimuleren.

Beide initiatieven versterken de mogelijkheid van Polen om zich als leider in de ergio te positioneren.

Als referentie voor de door Microsoft geïnvesteerde 1 miljard USD. De investeringen van Google in Nederland voor datacenters in bijvoorbeeld de Eemshaven bedraagt 2,5 miljard euro.

Reacties zijn gesloten.