fbpx

Falaise en de Polen van Breda

Twitterdialoog over Polen bij Falaise

Op 13 juni toonde Andere Tijden opnamen van de Canadezen die in 1944 in Frankrijk aan land kwamen om deel te nemen aan de bevrijding van West Europa. Deze uitzending met de naam: Van D-Day tot de Dam, is te zien op Geschiedenis24. Daarin was ook aandacht voor de Slag bij Falaise. Een cruciaal moment na de landingen in Normandië op 6 juni 1944.

Polen en Falaise

Na de landingen ging de opmars van de Geallieerden in eerste instantie langzaam maar wel werd gaande weg het Duitse Zevende Leger omsingeld in de zogeheten ‘Zak van Falaise’. Bij de insluiting speelde de Eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek een cruciale rol met de inname van ‘Heuvel 262’. Meer weten? Kijk dan bijvoorbeeld op Wikipedia.

In de Nederlandse voice-over van Andere Tijden, werd bij de slag van Falaise gesproken over de Canadezen en de Amerikanen die met de Duitsers vochten. Dat was voor Polen in Beeld aanleiding voor onderstaande tweet:

@AndereTijden Falaise was niet alleen verdienste van Canadezen en Amerikanen, ook 1ste Poolse Pantser Div die meevocht bij de Canadezen”

Daarop reageerde Andere Tijden met een link naar een eerder uitzending die exclusief aandacht besteed aan de bevrijding van Breda door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder de titel "De Poolse bevrijders".

Als verklaring voor het ontbreken van de Polen in deze uitzending geeft Andere Tijden aan dat de beelden zijn gemaakt door de Canadezen zelf. Dit ontslaat de redactie er niet van om in de voice-over zorgvuldig te zijn met de woordkeuze. Zo vochten ook Britten mee in Normandië en was het misschien beter geweest om te generaliseren naar "Geallieerden".

De Polen van Breda

Op de website Geschiedenis24 kan je ook deze uitzending terugzien. De uitzending is omlijst met meerdere andere videofragmenten en een goede begeleidende tekst. Zo plaatsen ze de rol van de Poolse bevrijders in de historische context van de ontwikkelingen in hun eigen land ten tijde van de oorlog en de ontwikkelingen op het internationale toneel.

Deze aflevering van het geschiedenisprogramma 'Andere tijden' werd uitgezonden op 5 mei 2013 ging exclusief over de Polen van Breda.

0 Responses

  1. […] Voor meer informatie over de divisie lees het bericht: “Falaise en de Polen van Breda” […]
  2. […] de geallieerden langzaam terreinwinst boekten. Na de insluiting van het Duitse Zeven Leger bij Falaise gaat het in een hogere versnelling en in korte tijd wordt Parijs ingenomen en rukken de legers op […]