Wandelen in de voetsporen van de 1e Poolse pantserdivisie

Wandelen in de voetsporen van de 1e Poolse pantserdivisie

In 2024 is het 80 jaar geleden dat Noord-Brabant werd bevrijd. Ter gelegenheid hiervan oraniseert wandelvereniging WIEGO in samenwerking met het Maczek Memorial op zaterdag 21 september 2024 een wandeltocht van Baarle Nassau/Hertog via Alphen en Gilze/Prinsenbosch naar Breda onder de naam: Maczek’s Bevrijdingstocht Baarle-Breda.

Generaal Maczek heeft met zijn 1e Poolse pantserdivisie samen met de geallieerden in 1944 Noord-Brabant bevrijd. De wandeltocht volgt de route die Poolse bevrijders via de bossen tussen Baarle en Breda hebben afgelegd tijdens de bevrijding van Noord-Brabant in oktober 1944. De tocht komt langs  diverse oorlogmonumenten en doet bij de lange afstanden ook het AZC Gilze aan. 

Deelnemers kunnen kiezen uit 4 verschillende afstanden:

  • 34 km (start in Baarle tussen 8:00 en 9:15 uur)
  • 27 km (start in Alphen tussen 9:00 en 10:30 uur)
  • 18 km (start Gilze AZC tussen 10:30 en 12:30 uur)
  • 8,5 km (start Mariakerk Breda tussen 12:00 en 14:30 uur).

De afbeelding illustreert de gelopen route. Meer via de speciale website: maczekbevrijdingstocht.nl/

Nog meer wandelen in september

Voor wandelliefhebbers is er begin september natuurlijk ook de jaarlijskt terugkerende Airborne Wandeltocht. Deze herdenkt de inzet rond de Slag om Arnhem inclusief de inzet van de Poolse parachutisten rond Oosterbeek en Driel. Wij beschreven een aantal Poolse punten op die routes.

Verder is er rond Driel een wandelroute van 6 kilometer samengesteld door de Stichting Driel Polen in samenwerking met Liberation Route Europe.

Reacties zijn gesloten.