fbpx

Poolse militairen in Singelloop Breda

In oktober is het 70 jaar geleden dat de 1ste Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek delen van Nederland bevrijdde waaronder Breda. Voor de organisatie van de op 5 oktober te houden Singelloop in Breda aanleiding om Poolse militairen uit te nodigen.

De pantserdivisie

De pantserdivisie is tijdens de oorlog in Groot Brittannië opgericht om deel te nemen aan de strijd tegen de Duitsers die op dat moment ook Polen bezet hielden. De divisie werd gevormd met Poolse soldaten en burgers, die naar het westen uitgeweken waren na het begin van de oorlog, Polen die zich voor de oorlog al in het buitenland bevonden maar ook Polen die ingelijfd waren in het Duitse leger en door de geallieerden gevangen waren genomen bij de gevechten in Afrika.

De divisie speelde een belangrijke rol bij gevechten in Frankrijk, in Normandië, waar ze bij Falaise een beslissing forceerden bij het insluiten van een groot deel van de daar aanwezige Duitse troepen. Als eerste bevrijde ze in Nederland de plaatsen Axel en Hulst maar het bekendst zijn ze van de bevrijding van Breda. Later in het najaar en winter 1944-1945 hebben ze nog slag geleverd bij Moerdijk en Kapelsche Veer. In het voorjaar van 1945, vlak voor de bevrijding, waren ze ook betrokken bij de bevrijding van noord-oost Nederland.

Voor meer informatie over de divisie lees het bericht: “Falaise en de Polen van Breda

De singelloop

De Singelloop wordt dit jaar voor de 29ste keer gehouden en met afstanden 5, 10 en 21 kilometer. Hoewel de divisie zelf niet meer bestaat, heeft de organisatie de leiding benaderd van de 11th Lubuska Armoured Cavalry Division waarin de pantserdivisie is opgegaan. De Poolse militairen hebben hun deelname toegezegd.
Daarnaast werkt de organisatie samen met het Maczekmuseum aan een op de jeugd gerichte tentoonstelling. Het is ook de bedoeling dat het startschot voor de wedstrijd gelost wordt door een Poolse veteraan.

Reacties zijn gesloten.