“Fantastische avond”, geslaagde lezing van Jeroen Kuiper

"Fantastische avond", geslaagde lezing van Jeroen Kuiper

Gisteravond was in de boekhandel Het Colofon de lezing met Jeroen Kuiper, schrijver van het boek Polen, geen land van fietsers en vegetariërs. Afgaande op de aantallen bezoekers en hun reacties, kunnen we het een geslaagde avond noemen.

Lege straten, volle winkel

Vrijdagavond is geen koopavond in Arnhem. De straten zijn koud en leeg als we tegen zeven uur bij de boekwinkel Het Colofon zijn in Arnhem. Afgaande op de aanmeldingen mochten we zo'n veertig bezoekers mogen verwachten.

Dankzij het pakkende onderwerp en misschien geholpen door de trieste actualiteit van de moord op de burgemeester van Gdańsk eerder in de week zijn de klaargezette stoelen goed gevuld als om acht uur scherp de lezing begint met een woord van welkom door Walter Jansen, eigenaar van Het Colofon.

"Goede aanvulling op het boek"

Uit een korte rondvraag bleek dat het kennisniveau in het publiek varieert. Van publiek dat Polen en de ontwikkelingen op de voet volgt tot liefhebbers van literatuur die werken uit Polen hebben gelezen maar het land verder niet goed kennen.

Op voorzet van vragen door Hans van Polen in Beeld, en ook in reactie op vragen uit het publiek, slaagt Jeroen erin om het publiek continu te boeien. In vogelvlucht schetst hij de grote lijnen die hij afwisseld met een duikvlucht door op een onderwerp de diepte in te gaan. Dit ontlok een van de bezoekers de opmerking "De lezing is echt een goede aanvulling op het boek".

Voor de pauze gaat het overwegend over de politiek in Polen. Het kon ook niet anders dan dat de lezing begon met de actualiteit rond de dood van Burgemeester Pawel Adamowicz. Deze gebeurtenis werd geplaatst in het huidige politieke speelveld van PiS regering en de oppositie. Jeroen vertelde over het beleid van de regering, de manier waarop deze populistische thema's benut en hun sociale beleid. Een beleid wat voor veel Polen tastbaar resultaat oplevert. Natuurlijk geeft Jeroen ook een verklaring voor zijn boektitel.

In not time was het tijd voor een pauze waarin Jeroen de tijd nam om boeken te signeren.

Tekst loopt door onder foto

Na de pauze bespreekt Jeroen ook andere onderwerpen waarbij de vragen uit het publiek de leidraad zijn. Zo gaat het over het Joodse verleden en de cultuur, de houding ten aanzien van vreemdelingen en de relatie tussen Polen en de EU. Ook komt het antwoord op de vraag 'welke landen de nieuwe vrienden zijn van Polen'. Natuurlijk zijn een aantal van deze onderwerpen niet los te zien van al besproken politieke situatie.

Ontwikkelingen

Tegen het einde wordt er ook wat vooruit gekeken. Zo spreekt iemand uit het publiek over de jeugd die minder vasthoudt aan de tradities en daarmee een lichtpunt is. Er is steeds meer ruimte voor vegetariërs (een knipoog naar de titel) en de progressieve openlijke gay burgemeester Robert Biedron lijkt een factor te gaan worden in de presidentsverkiezingen van 2020.

Jeroen zelf sloot af met een oproep om 'op te staan tegen haat en onverdraagzaamheid'. Een oproep die hij graag verder trekt dan alleen Polen. Dit geldt net zo goed voor Duitsland, waar Jeroen woont, als ook in Nederland. Helaas is het in Polen op dit moment wel heel actueel na de moord op de burgemeester.

Gehoorde reacties

Enkele reacties die tijdens de borrel na afloop te horen waren zijn: ‘Fantastische avond’, ‘Blij dat ik gekomen ben’, ‘Wat een geweldige spreker, die Jeroen’, ‘Bedankt voor de mooie avond’, 'Ik heb genoten' en 'Boeiend, ga vooral zo door'.

Vanuit Polen in Beeld kunnen we in reactie op de laatste uitspraak aangeven dat we dit zeker van plan zijn. Zo zijn er al plannen om de lezing van Jeroen ook op andere plekken in Nederland te gaan houden. Heeft u belangstelling hiervoor? Laat het ons dan even weten, dan kunnen we u informeren.

Reacties zijn gesloten.