Herdenkingsprogramma Breda 75 jaar vrijheid

 Herdenkingsprogramma Breda 75 jaar vrijheid

In het laatste weekend van oktober herdenkt Breda de bevrijding in 1944 door de troepen van de Poolse pantserdivisie onder aanvoering van generaal Maczek. Hieronder hebben we alle activiteiten samengebracht zoals die terug te vinden zijn op de verschillende pagina's van de VVV Breda. Waar wij denken dat het relevant is, hebben we extra informatie opgenomen die wel bijvoorbeeld ontvingen via de commissie zichtbaarheid van het Maczek Museum. Dit is herkenbaar door het gebruik van cursief.

Mobiele tentoonstelling op het Kasteelplein

Op het Kasteelplein komt drie weken lang een mobiele expositie te staan. Deze tentoonstelling (40 meter lang en 8 meter breed) gaat over Generaal Maczek en zijn soldaten. Dit Poolse initiatief was in september te zien in Warschau en gaat op tournee door Europa.

Volgens de site van de tentoonstelling is deze te zien tussen 11 oktober en 3 november.

Via site VVV Breda.

Herdenkingsprogramma zaterdag 26 oktober

Oosterhout

 • In het stadspark van Oosterhout is een kampement te zien met oude militaire wagens, tenten etc.
 • 10:30 uur Herdenking Pools Militair Ereveld Oosterhout aan de Veerseweg 54 te Oosterhout.

Breda

 • 14.30 uur: Bloemenhulde bij de gedenkplaquette gewijd aan de soldaten van de 1e Poolse Pantserdivisie op de Parade 12-14; in samenwerking met het bestuur van de Poolse parochie in Breda en pastoor Sławomir Klim.
 • 15.05 uur: Parademars van de Poolse Erecompagnie, het militaire orkest uit Żagań, Bredase veteranen, Poolse scoutinggroep Breda, schoolkinderen en bewoners van Breda door het centrum naar de Grote Markt.
 • 15.20 uur: Aankomst van de Poolse Veteranen, in oude militaire voertuigen op de Grote Markt. Naar verwachting rijden er ook Shermantanks mee in de optocht.
 • 15.20 uur: Het Klokkenluidersgilde Breda luidt de klokken op de Grote Markt om de Poolse bevrijders te eren.
 • 15.25 uur: Optreden van het Pools militair orkest op de Grote Markt voor het Stadhuis Breda
 • 15.35 uur: Acteurs spreken als Burgemeester Van Slobbe en generaal Maczek de Poolse en Bredase veteranen en feestvierende mensen toe. Ze nodigen iedereen uit om aan het programma ‘Samen vieren wij de bevrijding’ mee te doen.
 • 15.45 uur: Concert ‘Sister Swing’, een ode aan de muziek uit de jaren ‘40 en ‘50.
 • 16.15 uur: Première van de film van Koen van Groesen ‘In de huid van mijn Poolse Opa’.
 • 17.15 uur: Dansfeest: Dansers van SwingCity Breda gaan er samen met het orkest LaBanda een knalfeest van maken. Het publiek is meer dan welkom om mee te doen.
 • 20.00 uur: Chassé Theater, Jupilerzaal: optreden van het Representatieve Ensemble van het Poolse leger. Dit is een gezelschap van het leger dat door middel van muziek, zang en dans nationale tradities en de glorie van het Poolse leger te cultiveren. De entree is gratis maar het is noodzakelijk om voor deze voorstelling een plaats te reserveren, dat kan alleen via www.serce-polski.nl

Site VVV Breda

Herdenkingsprogramma zondag 27 oktober / Herdenking van de Poolse gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog

Dit jaar viert Breda 75 jaar Vrijheid. Veel Poolse strijders gaven hun leven voor onze vrijheid. Daarom is, behalve vieren, ook herdenken op zijn plaats. Dat gebeurt op zondag 27 oktober.

 • 09.15 uur: Eucharistieviering in de RK Laurentiuskerk aan de Ginnekenweg
 • 10.45 uur: Herdenking op het Poolse Militair Ereveld aan de Vogelenzanglaan (foto bij dit bericht is gemaakt op deze locatie op een rustiger moment)
 • 13.00 uur: Herdenking op het Poolse Militair Ereveld aan de Ettensebaan

Site VVV Breda

Feestelijke, kerkelijke viering i.k.v. 75 jaar Vrijheid in de Grote Kerk

Inwoners, musici, koor en kerkgemeenschappen hebben de krachten gebundeld om ook in de Grote Kerk de feestelijke viering van 75 jaar bevrijding kracht bij te zetten.

Het verhaal van de bevrijding is nooit uitverteld, ook niet nu we aan vrijheid gewend zijn. Aan het denken gezet door kleine en grote verhalen, van dichtbij en van ver, bidden we dat we weerbare mensen blijven.

In de viering vertolkt organist Aart Bergwerff muziek van de Poolse componist Pawel Lukaszewski (1968). De jongens en mannen van het Sacramentskoor Breda zingen, onder meer werk van Felix Mendelssohn. Voorgangers zijn Ton van Prooijen en Eward Postma.

Deze viering in de monumentale Nassaukerk wordt aangeboden door de Protestantse gemeenten te Breda en Ginneken en is onderdeel van de dienst van de kerk aan de stad.

Aanvang 10:30 uur.

Site VVV Breda

Prinsenbeek viert 75 jaar Vrijheid

 • 19.30 uur: Feestelijke bijeenkomst in Basisschool De Horizon aan de Kapelstraat m.m.v. het seniorenorkest van Amor Musae. Aansluitend toespraak van 1e Kamerlid Alfred Arbouw en filmfragmenten van de oorlog en de bevrijding.
 • 20.10 uur: Gezamenlijk door de met fakkels verlicht Kapelstraat naar de Vredeskapel, begeleid door de band TTT. Daar brengt Bart Donkers een aantal songs ten gehore en wisselen vier verschillende generaties hun ervaringen over vrijheid uit.
  Tenslotte leest Wijnand Bouman een gedicht voor over vrijheid.


Site VVV Breda

Maandag 28 oktober: onthulling nieuw monument en de kabouter

Op maandagmiddag om 17:00 wordt een kunstwerk van de Poolse kunstenaar Tomasz Tomaszewski onthuld. Dat gebeurt bij de Poolse kapel op de hoek van de Claudius Prinsenlaan en Wilhelminasingel. Het kunstwerk, gemaakt van stenen, verbeeldt het spoor van de Cromwelltank waarmee generaal Maczek 75 jaar geleden Breda binnenreed.  Dit monument is een gift van de partnerstad Wrocław.

Aansluitend om 18:00 in het park Valkenberg bij het fontein wordt de kabouter Życzliwek uit Wrocław overhandigd aan de inwoners van Breda.

De kunstenaar en zijn 'work in progress' afgelopen maand.


Of bekijk de foto's van omroep brabant.

Dinsdag 29 oktober: De koning en de president in Breda

Op de daadwerkelijke dag van de bevrijding van Breda in 1944, 29 oktober, is in het centrum van Breda een bijeenkomst in aanwezigheid van de Poolse president en koning Willem Alexander. Dit maakt onderdeel uit van een officieel tweedaags bezoek van de president aan Nederland. Het programma van die middag is volgens de site van het koninklijk huis:

Het bezoek start op het Pools Militair Ereveld. Hier liggen 160 Polen begraven die tijdens de bevrijding van Breda zijn gesneuveld. Ook generaal Maczek, die in 1994 overleed, ligt hier begraven. De Koning en president Duda leggen allebei een krans op het ereveld. Aansluitend gaan zij bij scholengemeenschap De Rooi Pannen in gesprek met leerlingen van diverse onderwijsinstellingen over hun kijk op vrede en vrijheid en welke bijdragen zij daar zelf aan kunnen leveren. Tot slot bekijken Koning Willem-Alexander en president Duda op de Grote Markt de vrijheidstocht met veteranen en historische voertuigen.

Op woensdag treft de president nog premier Rutte.

De bevrijding in het nieuws

Uiteraard volgt in het kielzog van deze 75ste herdenking ook extra aandacht voor de rol van de Poolse bevrijders. Zo verschijnt het boek Held zonder vaderland en de film Mijn Poolse opa rond deze herdenking.

Ook de reguliere media hebben extra aandacht voor hun rol bij onze bevrijding:

Reacties zijn gesloten.