fbpx

Keret house is met 92 cm het smalste huis ter wereld

Op een zonnige dag zou je er zo maar langs kunnen rijden in Warschau zonder het te zien: Keret House, het smalste huis ter wereld.

Keret House

Ingeklemd tussen twee huizenblokken ontwikkelde architect Jakub Szczęsny een woning op een perceel dat op zijn smalste punt 92 centimer meet en op zijn breedste punt 152 centimers. Dit idee kwam tot stand samen met de Israelische schrijver Etgar Keret.

Het huis kan ook daadwerkelijk bewoond worden. Het biedt onderdaad aan kunstenaars als een vorm van 'artists in rescidence'. Zo verbleed in 2014 de Nederlandse schrijfster Gerdien Verschoor enige tijd in Keret House. Op haar blog publiceerde ze met regelmaat verhalen en ervaringen naar aanleiding van haar verblijf

Historische plaats

Het Keret House staat aan Żelazna 74, vlak bij de kruising met Chłodna. Deze straat doorsneed het getto in Warschau en verdeeld het daarmee in het grote en het kleine getto.

Warsaw Ghetto 1940 map.tiff

Als verbinding liep over Chłodna een voetgangersbrug.
Warsaw Ghetto footbridge 06

Als herinnering aan deze geschiedenis staan nu aan weerszijden van Chłodna twee metalen kolommen, verbonden door staaldraden. In de voet van de kolommen zitten schermen met informatie over de geschiedenis.

Footbridge of Memory

De Woning

Op de site van Keret House (Dom Keret) is goed te zien hoe de architect creatief is omgegaan met de ruimte, of eerder het gebrek aan ruimte.

Op onderstaande afbeelding is Etgar Keter in het naar hem vernoemde huis te zien wat gelijk een goede indruk geeft van het formaat van de woning:

Het Keret House bevind zich op loopafstand (20min.) van zowel het monument van de opstandelingen van het getto als de Joodse begraafplaats. Het monument werd in het westen bekend door de knieval van Willy Brandt toen hij als bondskanselier in 1970 Warschau bezocht.

Willy Brandt in Warschau

Reacties zijn gesloten.