Maczek Memorial Breda, de achtergrond van het Ereveld

Maczek Memorial Breda, de achtergrond van het Ereveld

Van het begin af aan hebben we op deze site aandacht besteed aan de ideevorming, fondsenwerving en de tot standkoming van Maczek Memorial Breda. Nu het op 3 juni geopend is, reden voor een bezoek.

Serene omgeving

Gelijk bij aankomst maakt het ontwerp indruk. Het vormt een serene achtergrond voor het ereveld. De metershoge iconische foto's van de bevrijding van Breda op de buitenkant van het modern vormgegeven gebouw gaan naadloos over naar de entree waar betrokken vrijwilligers je welkom heten.

Fotowand buitenzijde

Verhalen

Na controle van de (nu verplichte) reservering en het betalen van de kaartje volgt een korte rondleiding over de opzet van het gebouw en de verschillende manier waar de bezoeker verhalen kan horen van zowel de militairen als inwoners die de bevrijding meemaakten.

Omzwervingen door Europa

Zes verhalen zijn de omzwervingen van militairen, waaronder Maczek, door Europa. De vertelling van deze reis wordt geïllustreerd met de reis op de kaart van Europa waarbij beeldmateriaal wordt gepresenteerd.

Andere verhalen zij te beluisteren op luisterpalen of te lezen bij een interactieve kaart van de omgeving van Breda. Dit alles in de ruimte omlijst met selectief gekozen items uit de omvangrijke collectie van het Maczek Museum.

Impressie ruimte met op achtergrond de interactieve wand met verhalen

Verschroeide aarde

De zwarte steensoort in en buiten het museum staan symbool voor de verschroeide aarde die een oorlog achterlaat. De verhalen brengen dit grootste verhaal terug tot kleine emotionele verhalen.

De zoon die toch naar buiten mocht

Wat te denken van een vader, die zijn zoon verbied om buiten te gaan kijken tijdens de bevrijding maar uiteindelijk toch toegeeft. Als hij later die avond zijn zoon wil zoeken vraagt een buurman hem te helpen bij het bergen van, wat de buurman denkt, enkele militairen. Het eerste wat de vader ziet, is het stoffelijk overschot van zijn zoon

Onderzoek en reflectie

De nu nog niet gebruikte studiezaal biedt op termijn toegang tot de collectie die gedigitaliseerd is en de boekencollectie die de wanden gaat vullen.

Een stilte centrum die naadloos aansluit op het ereveld completeren het geheel. In het stilte centrum de namenlijst van de gevallenen op het ereveld.

Siltecentrum

Achtergrond

Maczek Memorial Breda biedt nu letterlijk en figuurlijk de achtergrond voor het Ereveld in Breda en voegt aan de bekende locatie een nieuwe dimensie toe van reflectie en herdenking.

Ga naar hun website en reserveer een tijdstip voor uw bezoek.

displaywand met op voorgrond uniform Generaal Maczek

Reacties zijn gesloten.