Mobiele Expositie over Generaal Maczek: 12 oktober – 3 november

Mobiele Expositie over Generaal Maczek

Het Generaal Maczek Museum in Breda organiseert in oktober 2019 een iconische expositie over de persoon Generaal Maczek en de lotgevallen van de 1e Poolse Pantserdivisie.

Deze mobiele expositie bestaat uit een labyrint van metalen wanden die aan de binnenzijde zijn voorzien van een groot aantal museale uitingen over het leven van Generaal Maczek en de 1e Poolse Pantser Divisie en over de bevrijding van Breda e.o. Ook is er een gesloten kern met audio visuele projecties. De expositie is ongeveer 400 m2 groot.

Eyecatcher van de expositie is de frontwand met een typisch Hollandse foto van een molen met Generaal Maczek en zijn soldaten. De foto is genomen bij de molen in Terheijden in november 1944. [Red. Deze en meer foto's van Poolse bevrijders vind u hier]

De realisatie van de expositie in Breda werd grotendeels mogelijk gemaakt door het Poolse Ministerie van Cultuur, het Pools Nationaal Historisch Museum in Warschau, de Gemeente Breda, de Provincie Noord-Brabant, Crossroads en overige sponsors.

Kasteelplein in Breda

Deze mobiele expositie is in Warschau gebouwd en op 3 september jl. geopend. Het is de bedoeling dat de expositie door Europa gaat reizen naar de plaatsen die door Generaal Maczek zijn bevrijd. Dat is dus vanuit Normandië in Frankrijk naar Wilhelmshaven in Duitsland. Breda is in deze route de eerste plaats waar de mobiele expositie te zien is. In samenwerking met de Nederlandse Defensie Academie en de Gemeente Breda wordt deze mobiele expositie geplaatst op het Kasteelplein.

Opening en bezoektijden

De officiële opening, bijgewoond door enkele veteranen van de 1e Poolse Pantserdivisie, is op vrijdag 11 oktober 2019. Vanaf 12 oktober is de expositie dagelijks geopend voor het publiek vanaf 9 uur tot 18 uur. De sluiting is op zondag 3 november om 18 uur.

Iedereen is welkom om de expositie te bezoeken, er is ook speciale aandacht voor de jeugd. We zullen hiervoor vele basis- middelbare en hogere scholen in groepen ontvangen. Er zijn vrijwilligers van het Generaal Maczek Museum en andere organisaties aanwezig om vragen te beantwoorden.

De entree is gratis.

Impressie van de tentoonstelling in Warschau afgelopen maand:

Tekst via de Stichting Museum Breda  Polen 1939 – 1945 Generaal Maczek, foto IWM (HU 106421)

Reacties zijn gesloten.