Neem kennis van enkele verhalen van gesneuvelde Poolse soldaten

Neem kennis van enkele verhalen van gesneuvelde Poolse soldaten

Op zondag 8 oktober 2017 neemt het Generaal Maczek Museum deel aan een evenement dat in het kader van  de Crossroads Brabant 40/45-Dag wordt georganiseerd. De Stichting Crossroads Brabant 40/45 heeft als doel, om in het kader van 75-jaar bevrijding van onze provincie in 2019, het WOII-erfgoed goed in kaart te brengen en een breed scala aan evenementen te organiseren en te ondersteunen.

Op deze dag bieden vier musea in Brabant, t.w. Oorlogsmuseum Overloon, Nationaal Monument Kamp Vugt, Museum Bevrijdende Vleugels en het Generaal Maczek Museum samen met Erfgoed Brabant een speciaal programma aan waarin levensveranderende verhalen - de kern van Crossroads - centraal staan. Het publiek kan luisteren naar bijzondere verhalen én vindt er ook een plek om zijn of haar verhaal kwijt te kunnen.

Het Pools Militair Ereveld aan de Ettensebaan in Breda is één van de 49 begraafplaatsen in Nederland waar de gesneuvelde militairen van de 1ePoolse Pantserdivisie hun laatste rustplaats gevonden hebben. Met zijn kleine 200 militairen, waarvan velen de 25-jarige leeftijd nog niet bereikt hadden, is dit de grootste Poolse militaire begraafplaats in Nederland.

Elk graf heeft zijn eigen ingrijpend verhaal.

Op zondag 8 oktober a.s. tussen 11.00 en 16.00 uur vertellen vrijwilligers van het Generaal Maczek Museum bij een aantal graven het verhaal van de gesneuvelde soldaten: waarom ze in dienst zijn gegaan, onder welke omstandigheid ze gesneuveld zijn, hun militaire carrière; kortom deze “outdoor experience” stelt de beleving centraal. Re-enactors geven de bezoeker een inkijkje in het dagelijkse leven van de Poolse militair.

Daarnaast wordt ook informatie gegeven over de plannen van het in 2019 te openen Generaal Maczek Memorial dat  achter het Ereveld zal worden gebouwd.

In 2019 is het namelijk 75 jaar geleden dat Breda bevrijd werd door de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Stanisław Maczek.

Toegang:  gratis

Parkeren: i.v.m. de beperkte parkeermogelijkheid aan de Ettensebaan, kan er gebruik worden gemaakt van de parkeerlocatie van de naastgelegen begraafplaats Zuylen.

Bron: Commissie Zichtbaarheid van het Generaal Maczek Museum

Reacties zijn gesloten.