fbpx

Poolse vluchtelingen in Afrika

Poolse vluchtelingen in Afrika

Dat veel Polen in de oorlog naar Siberië zijn gedeporteerd is niet heel bekend. Veel mannen vonden, , nadat de Sovjet Unie in het kamp van de Geallieerde kwam, de weg naar de Poolse legers in het westen. Dit verhaal brachten we in 2020 tijdens een online lezing. De vrouwen en kinderen vonden via het Midden-Oosten (deels) hun weg naar Afrika waar ze als vluchteling terecht kwamen. De documentaire Memory is Our Homeland: European refugees in Africa op Aljazeera vertelt het verhaal van een van hen.

Een reis terug in de tijd

Filmmaker Jonathan Durand vertelt hoe zijn Poolse grootmoeder die tijdens de Tweede Wereldoorlog een vluchteling werd in Afrika. Hij gaat bijvoorbeeld naar haar geboortedorpje (nu in Wit-Rusland) waar de naam van zijn familie nog voortleeft. Hij vertelt zo zijn eigen ontdekkingstocht van het verbazingwekkende verhaal van hoe duizenden Poolse gedeporteerden, voornamelijk vrouwen en kinderen, migreerden van arbeidsgevangenissen in Siberië via Iran en India naar vluchtelingenkampen in Afrika.

Daar vandaan zwermden veel Polen uit over de wereld omdat ze niet terug wilden naar hun thuisland. Voor hen uit het oosten omdat het land waar ze vandaan kwamen door de Sovjet-Unie was geannexeerd en het 'nieuwe' Polen onder het communisme kwam. Tot op de dag van vandaag leven ze verspreid over de wereld. Deze mooie documentaire is hun opmerkelijke verhaal van ontheemding. Een verhaal dat volgens de makers "Vergeten is door de geschiedenisboeken, maar in leven is gehouden als familiemythe".

Bekijk de documentaire op de site van Aljazeera.

<iframe src='//players.brightcove.net/665003303001/6tKQRAx7lu_default/index.html?videoId=6269409106001' allowfullscreen frameborder=0></iframe>

De foto boven dit bericht toont Poolse vluchtelingen op weg naar Perzië. Bron IWM.

Reacties zijn gesloten.