fbpx

Trouw gaat in de fout met Sobibor

In een artikel geplaatst op 17 juniArtikel Trouw Sobibor schrijft Trouw dat de koning aanwezig zal zijn bij de première van de concertreeks 'Er reed een trein naar Sobibor' van het Nationaal Symfonisch Kamerorkest. De muziek van het orkest ondersteunt het verhaal van de nu 93-jarige Jules Schelvis die als jood het vernietigingskamp Sobibor overleefde. De concerttournee begint in Amsterdam op 30 juni in de Westerkerk en gaat via Berlijn naar de Poolse stad Lublin. Deze drie concerten symboliseren ‘de reis’ van 71 jaar geleden.

Jules Schelvis houdt zich al dertig jaar bezig met onderzoek naar het vernietigingskamp Sobibor en het vertellen van zijn getuigenis. Hiervoor ontving hij in 2008 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam en werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Op 14 oktober 2013 werd hij in Sobibor – 70 jaar na de opstand aldaar – door Polen benoemd tot Officier in de Orde van Verdienste van de Republiek Polen. Op uitzending gemist is een interview te zien dat hij op op 1 mei 2014 gaf.

Waar gaat Trouw de fout in met Sobibor?

In de inleidende paragraaf noemt Trouw het vernietigingskamp in Sobibor ”een Poolse vernietigingskamp” wat pertinent onjuist is. Hoewel op Pools grondgebied werd het, net als andere concentratie- en vernietigingskampen zoals Auschwitz, Treblinka, Bełżec en Majdanek, door de Duitse bezetter opgericht én geleid om invulling te geven aan het door de nazi’s uitgedachte vernietigingsplan van de in hun ogen inferieure volken, met name de Joden, Sinti en Roma maar ook van politieke vijanden (kommunisten en de leden van het verzet) en homosexuelen. Extra pijnlijk aan het frame “een Poolse vernietigingskamp” is het feit dat in deze kampen, naast Europese en Poolse Joden, ook veel andere Polen door de nazi’s zijn vermoord.

Bij deze de oproep aan de redactie van Trouw en andere media om hun formuleringen zorgvuldig te kiezen en af te zien van deze kwetsende framing. Als dan al een aanduiding wordt gebruikt dan kan gesproken worden over nazivernietigingskampen.

Hieronder een screen capture van het artikel:

Artikel Trouw Sobibor

 

0 Responses

  1. […] ook ons artikel over de fout die Trouw maakte me de referentie aan […]